Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 100 bin işletme için bu yılın ikinci yarısında 50 bin TL üst limitli yeni kredi paketi açıklayacaklarını bildirdi.
KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı'nın Dolmabahçe Sarayı Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Ergün, basında çıkan "Hükümet 1 milyar TL'lik kredi paketi açacak" yönündeki haberlere açıklık getirdi. Konuyla ilgili haberi kendisinin de gördüğünü söyleyen Bakan Ergün, "Evet yeni bir kredi paketi açıklanacak ama orada yazan günde ve tarihte değil" dedi.
Ergün, şu anda KOSGEB vasıtası ile 50 bin işletmeye vermeyi hedeflediklerini, bu kredi paketinin kredilendirilmesinin devam ettiğini belirterek, "Bunun asil olanları bitti, fakat 20 binden fazla da yedek başvuru oldu. Sonra bulduğumuz bir ek finansman ile bu yedeklerin de krediden yararlanmasını temin etmek istedik. Şu anda yedeklerin kredilendirmesi devam ediyor" dedi.

-BUGÜN İTİBARİYLE 2 MİLYAR 195 MİLYON TL KREDİ HACMİ OLUŞTU-

Son açılan paket ile kredi kullanan işletme sayısının 56 bin 250'ye ulaştığını, bu işletmelere yedeklerin de dahil olduğunda 68 bin 500 işletmeye ulaşacağını söyleyen Ergün, "Bu kredilerden yararlanan işletme sayısı bu kadarken, bugün itibariyle 2 milyar 195 milyon TL'lik kredi hacmi oluşmuş oldu. Bu rakam, 56 bin 250 işletme için 2 milyar 800 milyon TL'ye kadar çıkacak" dedi. Bu kredi paketinin bitirilmesinin ardından, 100 bin işletmelik ikinci bir kredi paketi daha açacaklarını, o kredi paketinin de yılın ikinci yarısına tekabül edeceğini bildiren Bakan Ergün, bu kredi paketinde üst limitin 50 bin TL olacağını ve 70 bin TL'lik destekten yararlanamayan girişimcilerin, bu destekten yararlanabileceğini bildirdi.

-HİBE DEĞİL, KREDİ FAİZ DESETĞİ PROGRAMI-

Basında yer alan haberlerde ise bu kredilerin yarısının hibe olacağının belirtildiğini söyleyen Bakan Ergün şöyle konuştu:
"Burada bir karışıklık var. Bu kredilerin yarısı hibe değil, bu krediler normalde bazen faizinin yüzde 50'si, bazen yüzde 75'i KOSGEB tarafından karşılanan krediler. Bu, kredi faiz desteği programı. Ancak bir program daha var. Onunla karışmış zannedersem. Girişimcilik desteği. Girişimci eğitiminden geçen ve iş planı sunan, iş planı kabul dilen ve 'ben şu işi yapmak istiyorum' diyerek, o iş planı kabul edilen girişimcilere 27 bin TL hibe desteği veriyoruz. Eğer bu kadın girişimci ise pozitif ayrımcılık yaparak, yüzde 10 daha fazlası veriliyor. Bu da 30 bin TL tekabül ediyor. Burası hibe. Neyi içeriyor bu hibe? Bunun 5 bin TL'si fizibiliteler, ön kuruluş çalışmaları için verilen bir hibe desteği. 10 bin TL'si, ofisini kurmak, masa sandalye telefon, faks cihazı almak için bir destek. Bu da hibe. 12 bin TL'si ise ayda bin TL olmak üzere, işletme giderlerine destek. Yani elektrik, su, kira, personel gideri gibi. Ayda bin TL de girişimcilik eğitiminden geçmiş, yeni bir girişimcinin işletme giderlerine destek. Bu 27 bin TL'lik hibe. Bu destekler, girişimcinin yaptığı harcamanın yüzde 60'ına tekabül eden destekler. Yani biz girişimciye ortak oluyoruz. Yüzde 40 kendisi harcama yapıyor."

-"FİNANSMANIN YETMEDİĞİ NOKTADA 70 BİN TL FAİZSİZ KREDİ SAĞLANABİLİR"-

Ergün, girişimcinin, "benim krediye de ihtiyacım var, makine alacağım, finansmanım yetmiyor" dediğinde ise bu girişimciye o zaman 70 bin TL, faizsiz kredi verildiğini belirterek, "Bu da dört yıl vadeli, iki yıl geri ödemesiz. Bu destek, girişimcilik eğitimi alan, iş planı hazırlayan, iş planından dolayı 27 bin TL hibe desteği alan yeni bir girişimci, 70 bin TL de faizsiz kredi desteği alabilir. Bunlarla birlikte topladığınızda 100 bin TL'yi buluyor. Sanırım haberde birbirine karışmış konular, onu da böylece düzeltmiş olalım" açıklamasında bulundu.(ANKA)
(HMD/ÖMR)