AK Parti orman vasfını kaybetmiş arazilere ya da daha bilinen şekliyle 2-B'lere 'kanayan bir sorunun çözülmesi gerektiği' gözüyle bakıyor.

Daha önce o sorunu çözüp, üstelik de 20-25 milyar dolar gelir hedefleyen parti bu kez daha gerçekçi.

Herşeyden önce gelir beklentisinden hiç bahsedilmiyor ama daha önce telaffuz edilen milyar dolarları bulmayacağı açıkça söyleniyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Çok çok altında" dedi.

Üç bakanlığın çalışmaları sonucunda Türkiye'de 410 bin hektar 2-B statüsünde arazi olduğu tespit edildi. Şimdi bu araziler bugünkü değerleri üzerinden satılacak. Hem de uygun koşullarda.

Canikli, "Bizim düşündüğümüzde bir oran, yüzde 10 civarında bir oran düşünülüyor. İnsanların ödeyebileceği ve makul olan bir oran üzerinde çalışıyoruz. Taksit 4-5 yıl, 6'şar ay taksitlerle ödemeleri düşünülüyor" diye konuştu.

Yeni 2-B hazırlığını daha öncekilerden ayıran en önemli fark ise her arazinin üzerinde evi olana gitmeyeceği. Özellikle çarpık yapılaşmanın olduğu, şehirleşmeye uygun olmayan alanlarda TOKİ devreye girecek. Bu tür arazileri gecekondu sahibi değil, TOKİ alacak.

Nurettin Canikli, "Büyük şehirlerde şehircilik standartlarına uygun olmayan konutlar var. O zaman bunlar vatandaşa verilmeyecek. TOKİ ya da belediyeler vasıtasıyla konut üretilecek. Gecekondu saibi mağdur edilmeyecek. Fiyat rakam neyse o kendisine verilecek" şeklinde konuştu.

Tasarının yasalaşmasının ardından başvuru için 3 ay süre tanınması planlanıyor.(Cnn Türk)