Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Suriye ve terör gündemi ile öğle saatlerinde toplanan Bakanlar Kurulu Toplantısı sonra erdi. Toplantı yaklaşık 6 saat sürdü. Toplantıya hac görevi için kutsal topraklarda olduğu belirtilen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılamadığı öğrenildi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında alınan kararları açıkladı.

HÜKÜMLÜLER AİLELERİ İLE DAHA FAZLA GÖRÜŞECEK

Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Ali Babacan, cezaevi uygulamaları ile ilgili kanun tasarı hazırlandığını dile getirerek, "Aile görüşü konusunda değişiklikle olacak. Evli olan hükümlüler eşleri ile 3 ayda bir görüşebilecek. Görüş süresi 24 saate çıkarılcak. Çocuk hükümlüler anne ve babaları ile daha fazla görüşebilecek"dedi. Adalet Bakanlığı'nın Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Yasa Tasarısı üzerindeki çalışmalarının sürdüğünü belirten Babacan, "Ölüm veya hastalık nedeniyle izin verilen hükümlü veya tutukluların, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımlarının evinde, dış güvenlik görevlileri tarafından güvenli görülen başka bir yerde, gidilen yerde bulunan kapalı ceza infaz kurumunda kalabilecekler" dedi.

TAPDK KAPATILIYOR

TAPDK'nın kapatılacağını açıklayan Babacan, "Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nu kapatıyoruz. Bu kurumun görevlerini Gıda Tarım ve HayvancılıkBakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığına dağıtıyoruz" diye konuştu.

2B'DE SÜRE UZATILIYOR

İmzaya açılan ve tamamlanan bir diğer kararın kararın ise 2B arazileri ile ilgili olduğunu ifade eden Babacan, "Müracat süresini 3 ay uzatıyoruz. Bu ayın sonunda müracat süresi bitiyordu" dedi.

KÖPRÜLER BAYRAM BOYUNCA ÜCRETSİZ

Babacan ayrıca, Bakanlar Kurulu Kararı ile 23 Ekim Salı gününü 24 Ekim Çarşamba gününe bağlayan gece yarısında itibaren, 30 Ekim Salı günü sabah saat 07.00'a kadar otoyol ve köprülerin ücretsiz olacağını açıkladı.

"KARARI ADLİ TIP VERECEK"

Babacan açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularınıda yanıtladı. "Cezaevleri tasarısı Ergenekon tutuklularını kapsıyor mu?" şeklindeki soruyu Babacan şöyle yanıtladı:

"Kararı adli tıp verecek. Tüm mahkumlar için geçerli olacak. "ölüm veya hastalık nedeniyle izin verilen hükümlü veya tutukluların, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımlarının evinde, dış güvenlik görevlileri tarafından güvenli görülen başka bir yerde, gidilen yerde bulunan kapalı ceza infaz kurumunda kalabilecekleri."

TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadele konusunda önemli gelişmelerin olacağını hatırlatın Babacan, "Terörle mücadele en önemli gündem maddelerimizden bir tanesi. Bunun güvenlik yöntemleri var. Ama bunun yanında pek çok boyutu var. Her Bakanlar Kurulu'nda az ya da çok bu gündem maddemiz olur" dedi. Babacan tartışılan İmralı görüşmeleri ile ilgili olarakta, konuyla ilgili bir gelişme olması durumunda Başbakan Erdoğan ya da görevli bir bakan tarafından açıklama yapılacağını bildirdi.

MAVİ MARMARA

İsrail, Suriye konusunda Türkiye ile masaya oturmak istediği ve Mavi Marmara ile ilgili soruya ise Babacan şöyle yanıt verdi:

"Bu konu gündemimizde yok. Basın üzerinden mesajlarla böyle kritik konuların konuşulması doğru değil. İsrail ile ilişkilerimiz düzelmesi için 3 şartımız vardır. Bunlar yerine gelmeden ilişkilerimiz düzelmez."

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

Ankara'nın Kurban Bayramı'nda Suriye ile ateşkes talebi konusundaki gelişmeler sorulduğunda Babacan şu yanıtı verdi:

"El Ahdar el-İbrahimi, şu anda Şam'da, biz kendisinin gayretlerini destekliyoruz. Suriye muhalefeti de destekliyor. Umuyoruz ki Şam yönetimi de rejim de bunlara destek verir. Hiç olmazsa bayram günlerinde silahlar susar, arzumuz, amacımız bu. Bu konuda İbrahimi'ye desteğimiz tam" dedi.

AB İLERLEME RAPORU

Avrupa Birliği (AB)'nin hazırladığı ilerleme raporunun olumlu adımlarımızın geçiştirildiği, olumsuz konulara ağırlık verildiği bir rapor olarak hazırlandığını dile getiren Babacan, yanlış tespitler olduğunu belirtti. Bu konuda ilgili girişimleri olduğunu, katıldıkları ve katılmadıkları konuları komisyona aktaracaklarını söyledi



DHA