2/B arazilerinde rayiç bedelin yüzde 70'i olarak uygulanan satış bedeli bazı durumlarda yüzde 50'ye kadar çekilebilecek. Buna göre, birden fazla taşınmazda hak sahibi olunması halinde yüzde 50 satış bedeli hesaplaması hak sahibinin tercih edeceği sadece bir taşınmaz için uygulanması şartıyla, hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50'si olarak uygulanacak.


Maliye Bakanlığı'nın Milli Emlak Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ'le 4 Temmuz 2012 tarihinde yayınlanan Milli Emlak Genel Tebliği'ne ilişkin bazı değişiklikler yapıldı. Daha önce 2/B arazilerinde satış bedeli rayiç bedelin yüzde 70'i olarak uygulanırken yapılan değişiklikle buna istisnai bir durum tanındı. Buna göre, birden fazla taşınmazda hak sahibi olunması halinde yüzde 50 satış bedeli hesaplaması hak sahibinin tercih edeceği sadece bir taşınmaz için uygulanması şartıyla, hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50'sini, hak sahipliğinin devredilmesi halinde ise taşınmazın sadece 400 metre karesi için rayiç bedelin yüzde 50'si esas alınarak ve hak sahiplerinin hisselerine oranlanmak suretiyle hesaplanacak bedeli, taşınmazın bundan fazlası ile diğer taşınmazları için rayiç bedelin yüzde 70'i olarak uygulanacak. 

-HAK SAHİPLERİNDEN VARSA BAŞVURU TARİHİ İTİBARİYLE SON 5 YIL İÇİN TAHSİL EDİLEN ECRİMİSİL BEDELLERİ SATIŞ BEDELİNDEN DÜŞÜLECEK-

Başvuru sahiplerinden tahsil edilen başvuru bedelleri; peşin satışlarda satış bedelinden, taksitli satışlarda peşinat bedelinden ve kalan taksitlerden mahsup edilecek. Ancak hak sahiplerinden varsa başvuru tarihi itibariyle son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil bedelleri satış bedelinden öncelikle düşülecek. Kanunun anılan hükmünün yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru bedeli yatırmadan yapılan başvurular ile bundan sonra yapılacak başvurular başvuru bedeli alınmaksızın geçerli kabul edilecek. Daha önce tahsil edilen başvuru bedellerinin taşınmazın satış bedelinden fazla olması durumunda aradaki fark, ferağ işleminin gerçekleştirilmesinden itibaren ilgilinin başvurusu üzerine 30 gün içinde iade edilecek.

-BİRDEN FAZLA TAŞINMAZDA HAK SAHİBİ OLUNMASI HALİNDE YÜZDE 50 SATIŞ BEDELİ HESAPLAMASI, YALNIZCA BİR TAŞINMAZ İÇİN UYGULANACAK-

Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli; taşınmazın yüzölçümünün 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50'si, fazlası için rayiç bedelin yüzde yetmişi üzerinden hesaplanarak belirlenecek. Birden fazla taşınmazda hak sahibi olunması halinde yüzde 50 satış bedeli hesaplaması, hak sahibinin tercih edeceği sadece bir taşınmaz için uygulanacak. Bir taşınmazdaki hak sahipliğinin devredilmesi halinde yüzde 50 satış bedeli hesaplaması, taşınmazın sadece 400 metrekaresi için ve hak sahiplerinin taşınmazdaki hisselerine oranlanarak yapılacak.
Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilecek. Peşin ödemelerde satış bedeline yüzde 20 oranında indirim uygulanacak ve bu bedel İdarece yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödenecek. Taksitli satışlarda; satış bedeline yüzde 10 indirim uygulamasından yararlanmak istenilmesi halinde bu şekilde belirlenen tutarın en az yarısı, en az yarısının peşin ödenmek istenilmemesi halinde satış bedelinin yüzde 10'u, yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde ödenecek. Kalanı ise, belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 3 yılda altı eşit taksitle, dışında en fazla 4 yılda 8 eşit taksitle faizsiz olarak ödenecek. Taksit dönemleri, hak sahiplerinin talebi dikkate alınarak belirlenecek.(ANKA)
(BRŞ/ES/HF)