Barroso 'Komisyon euro tahvillerin hayata geçirilmesine ilişkin seçenekleri yakında sunacak' dedi.

Komisyon Başkanı'na göre 'bu seçeneklerin bazıları şu anki AB anlaşmaları çerçevesinde hayata geçirilebilir, diğerleri ise yeni anlaşmalar gerektiriyor'.

Barroso bu önlemin de tek başına AB'nin borç krizine çözüm olmayacağı kanısında.

Komisyon Başkanı Avrupa'nın kurtuluşunun 'federalist bir ruhtan' geçtiğini söylüyor.

Barroso, 'bu Avrupa'nın siyasi ve iktisadi geleceğine ilişkin bir mücadeledir; bu entegrasyon uğruna verilen bir savaştır' diye konuştu.

Komisyon Başkanı önceki gün Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, borç krizinin en sert etkilediği ülke olan Yunanistan'a taahhütlerini yerine getirmesi çağrısında bulunmuştu. 

Barroso, 'Yardım sadece, kendi evinde düzeni sağlamak için tüm çabayı harcayanlara verilebilir' diye konuştu.

Kriz durumlarında Avrupa'nın birliğine çok daha fazla ihtiyaç duyduklarını kaydeden Barroso, Avrupa'nın entegrasyonunun derinleştirilmesiyle gelecekte borç krizlerinin önlenebileceğini belirtti.

Barroso, vatandaşların ve mali piyasaların siyasi kararlılık ve ekonomik disiplin beklediğini, AB'nin de bunları sağlaması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Avrupa Komisyonu'nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Olli Rehn de, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması ya da temerrüte düşmesinin sonuçlarının dramatik olacağını söyledi. 

'Avrupa artık statükoyu sürdüremez' diyen Olli Rehn, krize çözüm üretmek için Avrupa Birliği'nin daha fazla entegrasyona ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.

Rehn, bu şekilde kararların daha hızlı ve daha etkin olacağının altını çizdi.

Mevcut kurumsal yapıların krize çözüm üretmek için yetersiz olduğuna işaret eden Rehn, 'Daha birleştirici bir harekete ihtiyacımız var ve bu, bugün başlamalı' dedi.



BBC Türkçe