Küresel resesyon ve Avrupa’daki borç krizi endişeleri nedeniyle, geçen haftanın son işlem gününde en fazla düşen borsa olan İMKB, S&P’nin ABD’nin kredi notunu indirmesinin sarsıntısından da en ağır hasarla çıktı. Endeks günü yüzde 7,08’lik düşüşle 52.283 puanla son 15 ayın en düşük seviyesinden kapattı. Aracı kurumların kredili müşterilerini satmaya zorlaması düşüşün boyutunu büyüttü.

Borsadaki şirketlerin piyasa değeri bir günde 18 milyar dolar azaldı. İMKB’de son 6 işlem gününde yaşanan düşüş yüzde 16’ya ulaşırken, bu süreçte piyasa değerinde yaşanan kayıp 60 milyar dolara çıktı. Merkez Bankası’nın ekonomide durgunluk yaşanacağına ilişkin endişelerine piyasaların da katılması borsada hacimli düşüşe neden oldu. Özellikle dün açıklanan sanayi üretim rakamları da yaklaşan durgunluğun ilk sinyali olarak algılandı.

İŞKUR döviz sattı
Dolar gün içinde 1.7610 TL’nin üstüne çıkarak 28 ayın zirvesini görürken İŞKUR’un yaklaşık 80 milyon dolarlık döviz satışı ve Başçı’nın faiz indirimi açıklamalarının etkisi kısa sürdü. 2.5100 TL’ye kadar çıkan euro tarihi rekorunu kırdı. Altın ise dünyayla paralel yükseldi ve Kapalıçarşı’da 24 ayar külçe altının gram fiyatı 96.40 lirayla zirveye çıktı.

Sanayide yavaşlama
Sanayi üretimi haziranda 2010 yılının aynı ayına göre yüzde 8 olan beklentilerin oldukça altında, yüzde 6,7 artış göstererek beş ay boyunca arka arkaya gerilemesini sürdürdü. Ekonomistler verinin ekonomiyi soğutma kapsamında alınan önlemlere bağlı olarak Merkez Bankası’nın beklentileri ile uyumlu olduğunu belirtiyor.



Radikal