ANKARA (ANKA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıtta vergi indirimini düşünmediklerini belirterek, "Popilizm tuzağına düşmeyeceğiz. Yapılandırmadan gelmesi muhtemel olan veya 2B'den gelecek gelirler bir defalık gelirler. Bütçede esas olan şey şu vergi indirimine gideceksek kalıcı gelirler çerçevesinde bunu yapmamız lazım" dedi. Şimşek, vergi reformunun gerekli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de dolaylı verilerin yüksek olmasının tek sebebinin dolaysız vergilerin çok düşük olmasından kaynaklandığını kaydetti. Şimşek, "Biz bunları artıracağız. Ama vergi oranlarını artırarak değil, denetimleri daha iyi yaparak. Bizim bir vergi indirimine ilişkin çalışmamız yok" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, makro ekonomik gelişmeler ve Aralık 2010, Ocak-Aralık 2010 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Konuşmasının ardından gazetecilerin akaryakıtla ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, Popilizm tuzağına düşmeyeceklerini, yapılandırmadan gelmesi muhtemel olan veya 2B'den gelecek gelirlerin bir defalık gelirler olduğunu söyleyerek, "Bunların hepsi bir defalık gelirler. Bütçede esas olan şey şu vergi indirimine gideceksek kalıcı gelirler çerçevesinde bunu yapmamız lazım. Bir kerelik ekstradan gelirleri biz kalıcı vergi indirimlerini tahsis edersek o ancak bizi bir yıl götürür. Sonrasında Türkiye eskisinden olduğu gibi sıkıntılarla karşılaşır. Biz ne zaman Maliye Bakanlığı olarak vergiyi tabana yaymada daha başarılı olursak kalıcı bir şekilde Türkiye'nin üretimini sınırlayan Türkiye'nin performansını sınırlayan vergilerde tabi ki mükellef lehine düzenleme yaparız" diye konuştu. 2002 yılında alınan 100 TL benzinin 70,30 TL'sinin devlete gittiğini söyleyen Bakan Şimşek, "Bugün bunu 65 TL'nin altına düşürdük, bu yüksek bir rakamdır ama 2011 yılında da düşmeye devam edecektir. Çünkü vergilerde son dönemde 1 kuruşluk artış yapmadık. 2011'de de artış da öngörmüyoruz" dedi. Akaryakıt, iletişim üzerindeki vergilerin yüksek olduğunu dile getiren Bakan Şimşek, "Bunları imkanlar el verirse düşürürüz. Ama Türkiye'de gelir bazını ciddi şekilde arttırarak. Dolaysız vergilerin yaygınlaştırılması için ciddi çaba içindeyiz. Gerçekten Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi olarak attığımız adımların çoğu buna yönelik. Vergi denetmenlerinin sayısını katlıyoruz. Amacı doğrudan vergilerin arıttırılmasıdır. Biz yine vergi denetim birimi arasında koordinasyonu artırmak anlamında çok önemli adımlar attık. Amaç vergi denetimlerini doğru yerinde kullanmak" şeklinde konuştu. Şimşek, vergi reformunun gerekli olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de dolaylı verilerin yüksek olmasının tek sebebinin dolaysız vergilerin çok düşük olmasından kaynaklandığını kaydetti. Şimşek, "Biz bunları artıracağız. Ama vergi oranlarını artırarak değil, denetimleri daha iyi yaparak. Bizim bir vergi indirimine ilişkin çalışmamız yok. 2002 yılında petrol fiyatları 20 ile 28 dolar arasında gidip geliyordu. Bugün 100 dolara dayanmış durumda. 4 katlık artış var. Benzinden aldığımız yaklaşık olarak ÖTV 1.7 TL'den bugün itibariyle sadece yüzde 119 artış olmuştur" ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek ayrıca, 2011 yılında da ihtiyatlı davranacaklarını vurgulayarak, "Şu anda açık öngörümüz yüzde 2.8. Genel devlet açığı yüzde 2.1 çünkü Avrupa ile karşılaştıracağımız zaman genel devlet açığına bakmamız lazım. Ama Maliye Bakanlığı olarak biz bütçeden sorumluyuz" dedi.

-CARİ AÇIK HAKİKATEN YÜKSEK SEYREDİYOR-

Bir gazetecinin "Cari açığa yönelik tedbir alacak mısınız?" sorusuna Maliye Bakanı Şimşek, "Cari açık hakikaten yüksek seyrediyor. Bu Türkiye için kırılganlık noktası olmakla birlikte AKP hükümetleriyle birlikte bunun iyi yönetildiğini iyi biliyorsunuz. Petrol fiyatları artınca Türkiye'nin cari açığı artıyor. Buna karşı tedbirler de alıyoruz. Ama enerjide yapabileceğimiz bir şey yok, petrol fiyatları artınca enerji ithalatı artıyor buda cari açık olarak dönüyor. Cari açığı arttıran bir yaklaşım içinde değiliz" diye konuştu. Bütçe açığının öngörülenden daha düşük çıkmasının aslında Türkiye'nin tasarruflarının daha yükselmesi anlamına geldiğini belirten Şimşek, "En azından kamu ayağında, buda cari açığı olumlu etkiliyor. Ama cari açık kamunun açığından kaynaklanmıyor, cari açık enerji fiyatlarının yüksekliğinden ve Türkiye'de özel sektörün çok hızlı girmesinden, çok daha fazla yatırım ve tüketim yapmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.

-İSTANBUL KÜLTÜR BAŞKENTİ'NİN HARCAMALARI BİRDEN BİRE SIFIRLANMIYOR-

Bir gazetecinin "İstanbul Kültür Başkenti'ndeki benzin ve motorine vergi zammı yapılmıştı. İndirim olacak mı?" sorusu üzerine Bakan Mehmet Şimşek, 1 kuruşluk artırım olduğunu belirterek, İstanbul Kültür Başkenti'nin harcamaları birden bire sıfırlanmadığını bu nedenle uygulamaya devam edildiğini kaydetti.

-VATANDAŞIMIZ BİR BEKLENTİYE GİREREK CARİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEZ DİYE DÜŞÜNDÜK-

Yapılandırmayla ilgili bir soru üzerine Bakan Şimşek şu yanıtı verdi:
"Maliye Bakanı olarak aflara karşıyım dedim. Bu yapılandırmanın af olmaması için Maliye Bakanlığı olarak gerekeni yaptık. Hiçbir şekilde 73 milyonun hakkı olan vergi alacaklarının reel değerinden vazgeçmedik. Devletin alacağını bir kuruşundan vazgeçmiyoruz. Bu bir af değil bu bir kolaylıktır. Tarih niye 31 Temmuz değil de 31 Aralık oldu. Vatandaşımız bir beklentiye girerek cari yükümlülüklerini yerine getirmez diye düşündük, Maliye Bakanlığı olarak ben bunu yapmak durumundaydım. Parlamentodaki görüşmelerde bu hususta bir ısrar oldu. Alt komisyondaki görüşmeler çok uzadı. Yeni sorunların oluşmaması için bu yönde gelen talepleri doğru bulduk. Meclis süreci oranın taktirinde. Vergi gelirleri kısmen de olsa etkilendi."

-İSTİHDAMI ARTTIRMAK İÇİN KAYNAK AYIRDIK ÇABALARIMIZ DAHA DA DEVAM EDECEK-

Bakan Şimşek ayrıca bugün açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Şimşek, "İşsizlik yüzde 11.2. Bu yüksek ama kriz öncesine göre en fazla istihdam oluşturan ülke Türkiye. İşsizliği en fazla azaltan ülke Türkiye. Kaynak ayırdık istihdamı arttırmak için çabalarımız daha da devam edecektir" dedi.

Ücret gelirlerinde artış olup olmayacağının sorulması üzerine Bakan Şimşek, "Artan gelirlerimizi, emekli, memur, ve işçilerimizle paylaştık. Emeklilerimizin maaşını en az yüzde 8, en düşük emekli maaşını yüzde 20 arttırdık. Memur maaşları ortalama yüzde 13.7 artacak" dedi.

2B tasarısıyla ilgili soruya Şimşek, "2B tasarısı şu anda bir taslak halinde o yüzden çok fazla bir yorum yapmak istemiyorum" dedi.