90. DAKİKADA KURAL DEĞİŞİYOR

İnşaatta yapılan yönetmelik değişikliklerini eleştiren Ali Ağaoğlu, “Maçta 90’ıncı dakika kural değişiyor. Kurallar belli olmalı, vatandaş ve müteahhit yarın ne olur diye endişe etmemeli. Son dönemde yapılan değişikler nedeniyle inşaat sektöründe ciddi sıkıntı yaşayan şirketler olacak” dedi.

CANLI TABUTTA YAŞIYOR

Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu inşaat sektöründe yapılan yönetmelik değişikliklerinin hem müteahhitleri hem de vatandaşları olumsuz etkilediğini söyledi. Ağaoğlu: “Türkiye’de yapı stokunun en iyi ihtimalle yüzde 50’si riskli. İnsanlar canlı canlı tabutta yaşıyor. Kentsel dönüşüm yasası çıktı ama maalesef işler durumda değil.

YÜZÜNE GÖZÜNE BULAŞTIRDILAR

Fikirtepe’yi yüzüne gözüne bulaştırdılar. Hevesle oraya giden firmaların durumu ortada. Kentsel dönüşüm için yüzde 25 ek emsal hakkı önce iptal oldu sonra verildi. Son olarak da Bağdat Caddesi’nde binalara 15 kat sınırı geldi. Orada dönüşüm kitlendi. Hem vatandaş hem de müteahhitti zora sokan bir uygulama. Kuralsızlık olsun demiyoruz. Ama kurallar belli olsun ve herkes ona göre hesabını yapsın.”

50 YILDIR MÜTEAHHİDİM

İnşaat sektöründe belirsiz bir dönem yaşandığını belirten Ağaoğlu, ‘yarın ne olur’ endişesi ile iş yaptıklarını söyledi. Sık sık yapılan değişikliklerin çok sayıda şirketi zor duruma soktuğunu belirten Ağaoğlu, “Piyasaların durgun olduğu bir dönemdeyiz. İşlerin çok yolunda gittiğini söyleyemeyiz. Mesela Bağdat Caddesi’ndeki yüzlerce şirket var birçoğu zora girecek. 50 yıldır müteahhidim. Türkiye’de iş yapmanın hiç bu kadar zor olduğu dönemi hatırlamıyorum.

BÜROKRATİK OLİGARŞİ İSYANI

Bürokratik oligarşi şu anda Türkiye’de iş yapılmasını istemiyor” dedi. İnşaat sektörünün üzerinde ciddi bir KDV yükü de oluğunu belirten Ağaoğlu “Bu sektörde iş yapanlar için en büyük yük KDV. Bu nakit para açısından şirketlere büyük darbe vuruyor. Paramız 2-3 yıl devlette kalıyor ve faiz de ödenmiyor. Bizim yaklaşık 240 milyon TL KDV alacağımız var” dedi.