Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının ardından açıklama yapan Bakan Çelik, Asgari Ücret Tespit Komsiyonu'nun çalışmalarını tamamladığını söyledi.

Asgari ücretin işçilere daha az ücret verilmesini yasaklayan ve birçok ülkede uygulanan önemli bir sosyal politika aracı olduğuna işaret eden Çelik, asgari ücret miktarının belirlenmesinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumunun göz önünde bulundurulmak zorunda olduğunu belirtti.

Komisyonun ilgili kurumlardan 2012 yılında gerçekleşen ve 2013 yılında hedeflenen ekonomik durumla ilgili raporlar aldığını ve incelediğini anlatan Çelik, 2013 yılında hedeflenen enflasyon oranının yüzde 5,2, büyüme oranın ise yüzde 4 olarak belirlendiğini ifade etti.

Çelik, 2013-2015 yıllarını kapsayan orta vadeli program döneminde 1,5 milyon yeni istihdam oluşturulmasının hedeflendiğini vurguladı.

Asgari ücret 739 lira

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 940,50, net 739,79 lira olarak uygulanıyor.

16 yaşından küçükler için brüt 805,50, net 643,14 lira olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt 940,50, net 799,42 lira düzeyinde bulunuyor.

Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 200,71 lira, 16 yaşından küçük işçiler için 162,36 lira, kapıcılar için ise 141,08 lira kesinti yapılıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için 1095,68 lira, 16 yaşından küçük işçiler için 938,41 lira, kapıcılar içinse 1095,68 lirayı buluyor.



Asgari ücretin son 10 yılda kümülatif olarak yüzde 301 artırıldığına dikkati çeken Çelik, asgari ücretteki reel artışın ise yüzde 65 olduğunu dile getirdi.

10 yıllık dönem içinde tüm çalışanların enflasyona ezdirilmediğini bildiren Çelik, enflasyonun çok üzerinde artışlar gerçekleştirildiğini kaydetti.

Yeni istihdam imkanlarını artırmak, işsizlik konusunda yakalanan başarının sürdürülmesini sağlamak, asgari ücretle çalışan işçilerimizi enflasyon karşısında korumak için gerekli değerlendirmeler yapıldığını anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"2013 yılında ülkemizde uygulanacak asgari ücret miktarı oy çokluğu ile belirlenmiştir. Buna göre, aylık brüt asgari ücret 940 TL'den ilk 6 ay için 978,75 TL'ye, ikinci altı ay içinse bin 21,50 TL'ye yükseltilmiştir. Aylık net asgari ücret ise 739,79 TL'den 774 TL'ye, ikinci 6 ay içinse 804,70 TL'ye yükseltilmiştir. Böylelikle asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 4,1, ikinci 6 ay içinse yüzde 4,4 artırılmıştır. Asgari ücrette 2013 yılındaki ortalama artış yüzdesi ise yüzde 8,61 olmuştur."

"Bu, bir asgari ücrettir, taban ücrettir"

Bakan Çelik, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Komisyon üyelerine çalışmalarından dolayı teşekkür eden Çelik, belirlenen asgari ücretin çalışanlar ve işverenlere hayırlı olmasını diledi.

Çelik, bir gazetecinin asgari ücretin oy çokluğu ile alındığını hatırlatması üzerine, "İşçi kesimi, daha yüksek talepte bulundu. Aslında işveren kesiminin de bu konuda farklı talepleri var ama gelebildiğimiz nokta oy çokluğu noktası" dedi.

Çelik, "Bu süreçte Başbakan ile görüşmeniz oldu mu?" sorusunu yanıtlarken, Hükümet programında asgari ücret artışının 3 artı 3 olarak öngörüldüğünü hatırlattı.

Çelik, "Bu konularda gerek asgari ücret tespitinde, gerek çalışanlara bakışta Sayın Başbakanımızın olayları nasıl ele aldığını, az önce enflasyona karşı ezdirilmeyen ücretliler tablosunda gördüğünüz gibi, Sayın Başbakanımız da programda öngörülenin üzerinde bir artış konusunda görüşmemizde bize gerekli talimatları verdi. Yani 3 artı 3'e sadık kalmama konusunda hükümetin bir iradesi olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Dünyada ücretlerin dondurulduğu, piyasaların daraldığı ve binbir tür rekabet oyunlarının oynandığı bir süreç yaşandığını anlatan Çelik, "Türkiye çok şükür bu coğrafyada her alanda olumlu adımlar atmaya devam ediyor" dedi.

Geçen yıl asgari ücret belirlenirken de enflasyonun tartışma konusu olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Büyük ihtimalle geçen yılın nihai rakamının 6'nın üzerinde gerçekleştiğiydi. Ama geçen yıl, 12,37'lik bir asgari ücret gerçekleşmiş idi. Bu yıl da 5,2 düzeyinde bir enflasyon gerçekleşme oranı hedeflendi. Biz, 8,61 düzeyinde bir asgari ücret artışını şu anda gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Asgari ücret yeterli mi tartışmaları çok yapılıyor. Bu, bir asgari ücrettir, taban ücrettir. Bunun altında bir ücret işçiye teklif edilemez anlamını taşımaktadır. Bu yönüyle bir sosyal koruma aracı olarak bu oranın ve bu rakamın önemli olduğu inancı içindeyiz. Bunun üzerinde ücret olmaz anlamı taşımamaktadır. Bunu bir kere daha belirtmek istiyorum."

Türk-İş: "Tatmin etmedi"

Bu arada Türk-İş Genel Sekreteri Ramazan Ağar, "Bu yıl da asgari ücret bizi tatmin etmedi" dedi.

Ağar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, oy birliğiyle asgari ücreti belirleyemediklerini belirterek, Türk-İş olarak hedeflerinin TÜİK'in açıklamış olduğu bin 25 lira ücret olduğunu söyledi.

Söz konusu rakamı devletin açıkladığını ifade eden Ağar, "Yani bir işçi günlük şunları tüketir ise bin 25 lira harcama yapması gerektiğini devlet söylemiş. Maalesef devletimiz bu rakama sahip çıkmadı" değerlendirmesini yaptı.

İşverenle asgari ücreti belirlemiş olduklarını dile getiren Ağar, şunları söyledi: "Dolayısıyla bizim bunu kabullenmemiz mümkün değil. Asgari ücreti geçen yıl yapmış olduğumuz Asgari Ücreti Tespit Komisyonu'nda oy birliğiyle belirlemiştik. Maalesef bugün biz daha iyi bir ücret alırız diye düşündük ve kaldı ki burada AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un da bin lira olması gerektiğiyle basında açıklamasını okuduk. Bu çelişki doğuruyor diye düşündük. Bu yıl da asgari ücret bizi tatmin etmedi. Dolayısıyla biz de Türk-İş olarak şerhimizi koyuyoruz. İşverene ve hükümete hayırlı olsun."

TİSK İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir de yoğun bir müzakere süreci olduğunu belirterek, yeni asgari ücretin herkes için hayırlı olmasını diledi.

Bakanlık önünde arbede

Bu arada DİSK üyeleri, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısını ve asgari ücreti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde protesto etti.

Bakanlığın ön kapısına yumurta atan 2 eylemcinin gözaltına almasına eylemciler karşı çıktı.

Polis ile eylemciler arasında arbede yaşandı.

Güvenlik güçleri, eylemcilere biber gazı sıkarak müdahale etti.