Çelik, memur maaşlarındaki tartışmalara son noktayı koydu. Yeni yöntem; çok çalışana çok, az çalışana az maaş.

Çelik, verimliliği esas alan bir sistem üzerinde çalıştıklarını, 3 milyon memurdan daha fazla verim almanın yollarını aradıklarını belirtti.

Bursa'da bir televizyon programında konuşan Çelik, "Hani çok maaş istiyoruz veya maaş az diyoruz ya; işte öyle bir sistem getireceğiz ki çok üreten çok maaş, üretmeyen de düşük maaş alsın istiyoruz" diye konuştu.

657 Sayılı Devlet Memurlar Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri anlatan Çelik, ilk aşamasında rotasyonların olduğu bilgisini verdi:

"Nitelikli memur hep İstanbul'da, Ankara'da ve Bursa'da mı olsun? Neden Edirne'de, Diyarbakır'da veya Erzurum'da olmasın? Bu ciddi bir sorundur. Mevcut yasa, bölgeler arası hizmet farklılıkları doğuruyor. Ayrıca bir diğer sorun da üst düzey bürokraside. Mesela ben bakan olarak istediğim genel müdür veya müsteşarla çalışamayacak mıyım? Ama yerini değiştirdiğimiz bürokrat, mahkemeye gidip eski görevine dönebiliyor."

İkinci en önemli sorunun, verimlilik olduğunu dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

"Siz, kamu çalışanısınız diyelim ve 'nasıl olsa devlete kapağı attık' anlayışındasınız. 25 yılınız garanti olduğu için 'suya sabuna hiç dokunmadan idare edelim' düşüncesindesiniz. Dünyanın neresinde üretmeyen bir insanı çalıştırırlar? Ha 'Devlette çalıştıralım' diyorlar.

Oysa biz devleti batırmak için değil var etmek için varız. Nasıl ki özel sektör verimliliği esas alıyorsa kamuda da verimliliği esas almalıyız. Verimli çalışanlardan oluşan yapı kuracağız. Verimli personelle verimsiz personel arasına fark getireceğiz. Soruyorum size; bir personel, 8 saat boyunca nefes almadan çalışacak, bir diğeri oturarak aynı maaşı alacak. Bu işten ne anladık biz."




Cnn Türk