Mehmet Ali Ergün

Dün, New York ziyareti öncesinde İstanbul'da sohbet ettiğimiz Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın anlattıklarından çıkardığımız sonuç şu oldu: "Soğuk aralık, ekonomiyle ısınacak."

Ali Babacan hükümet olarak bir dizi yeni düzenleme ve yasaların bu ay içinde kamuoyuyla paylaşılacağını anlattı. Başta şeffaflık paketi olmak üzere, 25 maddelik 'ekonomide dönüşümün tamamı' ay sonuna kadar Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanacak.

SANAYİ KREDİLERİNE TEŞVİK

Ayrıca bankalarla ilgili de yeni düzenlemeler var. Ali Babacan, bankaların yurt dışı borçlanmalarında uzun vadeyi özendirici, sanayi yatırımlarını teşvik edici tedbirler üzerinde çalıştıklarını ve bunun da bu ay bitmeden duyurulacağını belirtti. Buna göre; geçen yıl KOBİ kredileri için yapılan pozitif ayrımcılığın benzeri 'sanayi kredileri' için de uygulamaya girecek...

ŞEFFAFLIK PAKETİ YOLDA

İlk önce şeffaflıkla ilgili çalışmaya değinelim: Sohbetimizdeki ilk soru Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün dün açıkladığı yıllık raporuyla ilgiliydi. Babacan, bu tür çalışmaların resmi veriyle değil algıya dayalı hazırlandığını söyledi ve ekledi: "Şeffaflık Türkiye için önemli. Dönem başkanı olduğumuz G20'nin gündemindeki konulardan biri de şeffaflık. Her ülkede büyük sorun. 2002'den beri Türkiye bu konuda gerileme değil, tam aksine ilerleme kaydetti. Daha da yapılacak şeyler var."

Ardından da yeni bir kanun müjdesini verdi: Şeffaflıkla ilgili yüzde 80-90'ını tamamladığımız kanun çalışmamız var. İmar uygulamalarıyla ilgili de önemli tedbir içeriyor. Yıl bitmeden imarla ilgili bölümü de tamamlarız da Başbakanımız bu ay içerisinde açıklar."

İMARI DA KAPSIYOR

"İmarla ilgili ne tür bir düzenleme" sorusu üzerine "Ayrıntıya girmek istemediğini" söyledi ama ekledi: "İmarda fırsat eşitliği adaletli olmalı, rant oluşuyorsa adil dağılım ve rekabet şart. Rekabetten arındırılmış ortamda yanlışlar olabilir. Böyle bir pakete ihtiyacımız var. Çok kapsamlı bir paket olacak."

KENDİMİZİ BAĞLIYORUZ

Babacan ayrıca 25 program ve 1.200 eylem planından oluşan Yapısal Dönüşüm Programı'nın hazır olduğunu ve Başbakan Davutoğlu'nun programına bağlı olarak ay içerisinde açıklanacağını söyledi. Davutoğlu'nun kasım ayında açıkladığı ilk paket 417 maddeden oluşuyordu.

Babacan 'Dönüşüm programıyla' ilgili şu yorumu yaptı: "Bunları açıklamak cesaret işi. Kendimizi bağlıyoruz. İlan ettiğimiz eylemlerin sonuçları için de tarih veriyoruz."

30 BİN TL ÖDEYENE GEÇMİŞ OLSUN

SON günlerin en önemli konusu bedelli... Bundan önceki uygulamada fiyat 30 bin TL belirlenmişti. Yeni bedellideki tutar ise 18 bin TL oldu. Kafalardaki soru şu: "30 bin TL ödeyene para iadesi var mı?" Babacan'a bunu da sorduk, gülümseyerek şöyle yanıtladı: "Böyle bir işleyiş söz konusu bile değil. Bazı ticari mallarda KDV önceden yüzde 18 alınıyordu, bir düzenlemeyle bu oran yüzde 8'e çekildi. Mükellef, önceden ödediği KDV'nin farkını isteyebilir mi? İsteyemez." Yani Babacan özetle; 30 bin TL ödeyenlere üstü kapalı bir 'geçmiş olsun' mesajı vermiş oldu...

BAKANLARLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME

Özel sektörün yurt dışı borçlanmalarında vadenin ağırlıklı olarak 2 yıldan fazla olduğunu belirten Ali Babacan, "Bankaların dış borçlanmasında ise genelde bir yıl vade. Bankaları uzun vadeye yönlendirecek düzenleme yapacağız. Yapacağımız yeni düzenlemede bankaları sanayi kredisine nasıl teşvik ederiz, ona bakıyoruz" dedi ve ekledi: "Bankalar ne yapacağımızı çok kolay anlıyor...'

ABD İLE FARK %1.85'e İNDİ

Ortalama 100 dolarlık petrol fiyatında Türkiye'nin enerji maliyetinin 58 milyar dolar olduğunu söyleyen Babacan, 80 dolarlık senaryodaki ithalat faturasının 47 milyar dolara indiğini söyledi ve ekledi: Bölgesel risklerin soğumaya başlaması, son dönem reform adımları ve petroldeki düşüş Türkiye'nin risk primini (CDS) 156'ya çekti. Bir diğer olumlu etki de tahvil faizleri üzerinde gerçekleşiyor. Doları basan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ile TCMB'nin 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark sadece yüzde 1.85... Ki bu rakam, Türkiye'nin dışarıdaki olumlu algısı açısından çok önemli bir gösterge."

DIŞARIDAN BAKANLIK...

Japon Nikkei gazetesinde Ali Babacan'la yapılan mülakat sonrasında "Dışarıdan bakanlık" algısı oluşmuştu. 'Üç dönem'le ilgili düşüncesinin değişmediğini söyleyen Babacan, "Sanırım tercümeyle ilgili bir algı oluştu. Hiçbir kurumun, hiçbir politikanın kişiselle özdeşleşmemesi lazım" dedi. Babacan önceki açıklamalarında 'dedesi Ali Babacan'ın ismini taşıyan Ankara'daki Ali Babacan A.Ş.'ye gönderme yapmış ve "Özel sektörden geldik, gideceğimiz yer de orası" demişti.

BİZE SEÇİMİ SORAN YOK!

Ali Babacan, New York'ta 30 kişiyle sınırlı, yuvarlak masa toplantısına katılacağı bilgisini verdi. Toplantıda Avrupa Merkez Bankası Başkanı, NY Merkez Bankası Başkanı gibi kurum temsilcilerinin olacağını söyleyen Babacan "Tek siyasetçi benim" dedi. Geçen hafta da Londra'da olduğunu anlatan Babacan, 1.200 eylemden oluşan ekonomide dönüşüm paketinin yabancılar tarafından ilgiyle izlendiğini söyledi. Babacan "Yabancılarla yaptığımız toplantıların hiçbirinde genel seçimlerle ilgili soru gelmedi. Yabancıların seçimle ilgili herhangi bir endişesi yok. Jeopolitik konuları soruyorlar. Yapısal reformlarla ilgili detaylı bilgileri paylaşıyoruz" diye konuştu.