Ankara’da bir kamu kurumunda memur olarak çalışan Sibel Bayraktar, basın yayın organlarında çıkan haberler üzerine, geçmiş yıllarda özel bir bankadan çektiği dört ayrı bireysel krediden kesilen dosya masraflarını alabilmek amacıyla harekete geçti. Bayraktar, Yenimahalle Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne müracaat etti. Hakem heyeti, Bayraktar’dan kesilen 994,50 TL’lik dosya masrafının yasalara aykırı olduğuna hükmetti. Heyetin bu kararına rağmen banka şubesi ödeme yapmadı. Bayraktar, paranın tahsili için avukatı Mustafa Akıncı ile görüştü. Bayraktar, bankanın, hakem heyeti kararına yasal sürede itiraz etmemesine rağmen ödemeyi yapmadığını belirterek, Ankara 3. İcra Müdürlüğü’ne başvurdu. İcra Müdürlüğü, yasal faiziyle birlikte parayı tahsil ederek Sibel Bayraktar’a verdi.

"DOSYA MASRAFINI BANKADA BIRAKMAYIN"

Kararı değerlendiren Sibel Bayraktar, "Bankaların bazı hukuka dayanmayan uygulamaları vatandaşları sıkıntıya sokuyor. Geçmiş yıllarda çektiğim kredilerin dosya masraflarını alabilmek için heyete başvurdum. Heyet kararına rağmen banka ödeme yapmaya yanaşmadı. Ben de avukatım aracılığıyla parayı tahsil ettim. Hakem heyeti sonrası, aradan aylar geçti, defalarca bankayı aradım, e-mail attım ancak banka bana dönmedi. Devreye İcra Müdürlüğü girince parayı hemen tahsil ettik. Vatandaşlarımız, bu tür konulara duyarsız kalmamalı ve hukuk yoluyla haklarını aramalı. Diğer bankalardan da çektiğim krediler için kesilen dosya masraflarını aynı yolla tahsil edeceğim." dedi.

Avukat Mustafa Akıncı da konut ve tüketici kredilerinden kesilen dosya masraflarının yargı yoluyla kolaylıkla tahsil edildiğini söyledi. Akıncı, bin 192 TL’nin altındaki rakamlar için ilçe kaymakamlıkları bünyesindeki tüketici sorunları hakem heyetine müracaat edilebileceğini kaydetti. Akıncı, "Birçok vatandaşımız, hakkını aramayınca dosya masrafları bankalarda kalıyor. Oysa yasalar, vatandaşa bu paraları tahsil etme hakkı tanıyor." diye konuştu.