Bir askere verilen kamuflaj elbise, parka, askeri bot, palaska gibi malzemelerin ortalama maliyeti 250 lira olarak hesaplanıyor. Bedelli askerlikten 200 bin kişinin yararlanması halinde, devletin sadece askeri malzemeden sağlayacağı tasarruf tutarı 50 milyon lirayı buluyor. Bu rakam, her bir bedellinin 21 gün boyunca yeme-içme ve barınma gibi giderleri de hesaplanırsa yaklaşık 100 milyon liraya ulaşıyor.

Bedelli askerlik konusunda daha önce 3 kez düzenleme yapıldı. Bundan önce çıkan bedelli askerlik uygulamalarından yararlananlar 21 günlük temel askerlik eğitimlerini aldı. Yeni düzenlemenin önceki uygulamalardan farkı, 21 gün temel askerlik hizmetinden muaf tutulmasını içeriyor olması.

1987'de 18 bin, 1992'de 35 bin, 1999'da 72 bin kişinin yararlandığı bedelli askerlik uygulamasından yeni düzenlemeye göre 460 bin kişinin yararlanma potansiyeli bulunuyor.

Türkiye'nin önde gelen askeri tekstil firmalarından Öztek Tekstil Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Demirbek, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, her bir askere verilen kamuflaj kıyafet, parka, bot gibi malzemelerin ortalama 250 liralık maliyeti olduğunu söyledi.



BİR ÇİFT BOT 60 LİRA
Bir askeri pantolon ve gömleğin ortalama 60 lira, palaskanın 15 lira, botların 60 lira, parkanın 80 lira, iki çift iç çamaşırı, çorap, havlu, sabun gibi diğer malzemelerin de yaklaşık 50 lirayı bulduğunu ifade eden Demirbek, şöyle konuştu:

''Milli Savunma Bakanı, bedelli askerlikten potansiyel olarak yararlanabileceklerin sayısını yaklaşık 460 bin olarak açıkladı. Bundan 200 bin kişinin yararlanacağını düşünürseniz, bu kişilerin 21 günlük temel askerlik hizmetinden muaf tutulması, askeri malzemeden de büyük tasarruf sağlayacak. Çünkü her bir bedelli askere verilecek bot, kaban, askeri kıyafet gibi malzemelerin 250 liralık maliyeti olduğu düşünülürse 200 bin kişinin kullanacağı askeri malzemenin tutarı 50 milyon lirayı bulur.''

Demirbek, her bir bedellinin 21 gün boyunca yeme-içme ve barınma gibi giderlerinin de hesaplanması halinde bu rakamın yaklaşık 100 milyon liraya ulaşacağını kaydetti.


AA