Booking.com’un haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle açılan dava sonucunda İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, online rezervasyon sitesi Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verdi. Dün gerçekleştirilen duruşma sonucunda mahkeme şu kararı aldı: “Booking.com BV şirketinin, Booking.com internet adresi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetin durdurulmasına, bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu’na yazı yazılmasına karar verildi.”

ACENTE GİBİYDİLER
Booking.com’a BTK tarafından uygulanacak erişim engelinin, mahkeme kararının tebliğinin ardından uygulanması beklenirken, TÜRSAB, Rekabet Kurumu’na daha önce gerçekleştirdiği başvurusunda da, booking.com şirketinin rekabete aykırı eylemlerinden dolayı ‘Rekabet Kurumu’nca 2 milyon 543 bin 992 TL idari para cezası verilmişti. Konu hakkında Hürriyet’e açıklamalarda bulunan TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, “booking.com Türkiye’de adeta bir seyahat acentesi gibi faaliyet yürütüyordu.

Türkiye’deki oteller için Türk tatilcilere aracılık etmeye başladı. 1618 sayılı kanuna göre Türkiye’de bir otelin pazarlanması sadece acenteler tarafından yapılabilir. Ancak booking.com bir acente değil. Mahkeme de bu yönde bir karar verdi ve siteye erişim BTK’ya gönderilecek yazı ile engellenecek. Türkiye’den bu siteye erişim engellenecek. Yurtdışını bağlayan bir karar değil” dedi. Gürcün, daha önce söz konusu siteden otel odası satın alanların etkilenemeyeceğini belirtti. Daha önce birçok otel yöneticisi ‘booking.com’u bırakmak istediğini ancak mecbur olduklarını ve zorlandıklarını açıklamıştı.

BTK: Daha önce böyle bir karar verilmedi
BOOKING.com için alınan karardan sonra sitenin erişme kapatılıp kapatılmayacağı tartışma konusu oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkililerinden aldığımız bilgilere göre haksız rekabetten dolayı sitelere erişim engeli kararının daha önce hiç uygulanmadığı belirtildi. Yetkililer, “Daha önce haksız rekabet gerekçesiyle erişim engeli kararıyla hiç karşılaşmadık. Dolayısıyla böyle bir kararı da uygulamadık. Ancak mahkemeden alınan bir erişim engeli kararı olursa bunu uygulama zorunda kalırız” denildi.


Hürriyet