KREDİ kartlarında taksit düzenlemesi ve 72 ay vadelendirmeye ilişkin yönetmelikler, Resmi Gazete’de dün yayımlandı. Buna göre 72 aylık taksitlendirme imkanına 257 milyar liralık borç kapsama girecek.

Yönetmelikte faiz ile ilgili bir düzenleme yer almazken Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, faiz oranlarına ilişkin problem çıkacağını düşünmediğini belirterek “Kredi kullanan müşteriyi de rahatsız etmeyecek, bankayı da zora sokmayacak bir faiz oranının ortaya çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi. Temmuz ayı itibariyle 158.6 milyar lira ihtiyaç kredisi, 80.2 milyar lira da kredi kartı stoku var. Kredi kartlarının 36.2 milyar lirası taksitli, 44 milyar lirası da taksitsiz harcamalardan oluşuyor. Ayrıca 10.3 milyar lira takipteki ihtiyaç kredileri, 7.1 milyar lira da takipte kredi kartları var. BDDK yetkilileri, yaklaşık 257 milyar liralık stokun maksimum büyüklük olduğunu belirterek, çoğunda sorun olmadığını onların yapılandırmaya başvurmasının beklenmediğini söylediler. Yönetmeliğin ayrıntıları şöyle; 

SÜRE SINIRI YOK
*Yapılandırma Resmi Gazete’de çıktığı tarihten sonraki borçlar için geçerli olmayacak. 
*Yapılandırma kapsamına mevcut stoktaki kredi kartları ile ihtiyaç kredileri girecek. 
*Kredi kartı ya da ihtiyaç kredisini yapılandırmak isteyenler gidip borçlu oldukları bankalara başvuru yapacaklar.
*Başvuru süresine ilişkin bir sınır yok. Örneğin iki ay sonra da gidip başvuru yapılabilecek. 
*Yapılandırılacak kredideki faiz ise müşterinin bankayla yapacağı pazarlığa bağlı olacak. 
*İhtiyaç kredisini yeniden yapılandırırken ilave kredi kullanılırsa bunun vadesi 48 ay olacak. 
*Yapılandırma birden fazla kullanılabilecek. 

KONUTA %  20 PEŞİNAT 
*Yapılan değişiklikle konut kredileri kullanılırken yüzde 20 peşinat verilebilecek. 
*Tüketici kredilerinin vadesi 48 ayı geçemeyecek.      
*Kredi kartlarında taksitlendirme süresi de 9 aydan 12 aya çıktı. 
*Elektronik eşya ve bilgisayarda ise taksit sayısı 9’dan 6’ya düştü. 
*Yemek, gıda, akaryakıt, cep telefonu ile kozmetik ürünlerde taksit yapılamayacak. 
*Kuyumculuk için kredi kartı taksiti 4’te kaldı.
* Kurumsal kredi kartları taksitlendirme süresi sınırı da 9’dan 12 aya yükseltildi.

Canikli: Faizde problem olmaz
KREDİ kartları ile ihtiyaç kredilerindeki yapılandırmanın yolunu açan yönetmeliklerde faiz ile ilgili bir düzenleme yer almadı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, NTV’de yaptığı açıklamada, yapılandırmanın otomatik olmayacağını ve yalnızca mevcut stok için geçerli olduğunu söyledi. Canikli, bankalara yapılandırma imkanı verdiklerini belirterek, “Bankalar bunu birden fazla da kullanabilir. Yani mutlaka 72 aya kadar da kullanmayabilir. Bir müşterisi için 50 aylık imkan sağlarken, bir başkasına 60 ay sağlayabilir.

Ayrıca bu düzenleme sadece ödeme darlığına düşenler içinde değil, borcunu zamanında ödeyenler için de kullanılabilir. Dolayısıyla esnek bir yapıyı bankaların kullanımına sunuyoruz. Ayrıca, taşıt kredileri de yapılandırma kapsamında değil” dedi. Canikli, yapılandırma kapsamında uygulanacak faiz oranlarına ilişkin ise “Bu konuda bir problem çıkacağını düşünmüyoruz. Kredi kullanan müşteriyi de rahatsız etmeyecek, bankayı da zora sokmayacak bir faiz oranının ortaya çıkacağını tahmin ediyoruz. Mağduriyetler ortaya çıkarsa onları giderici adımlar atarız. Bu gelişmeleri günlük takip ediyoruz” dedi. Birçok sorunu kural koymaya gerek olmadan, görüşmelerle hallettiklerini vurgulayan Canikli, aşırı regülasyonun sistemi rahatsız edeceğini kaydetti.

Limit artışı kurul kararıyla
ÖTE yandan asgari ücretlinin kredi kartı limitinin 5 bin 200 liraya, hiç gelir göstermeyenler ve ilk defa kredi kartı alacaklar için limitin de bin liradan bin 300 liraya yükseltilmesine ilişkin yetkinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun yetkisinde olduğu, bunun da Kurul kararı ile yapıldığı öğrenildi.