Avukat Tamer Kulaçoğlu, boşanma davalarında aile içi yaşanan şiddetin yanı sıra ekonomik nedenlerin de kayda değer bir seviyede olduğuna işaret etti. Avukat Kulaçoğlu, konu ile ilgili açıklamasında “Ekonomik şiddet kavramı, hukuk literatüründe her ne kadar yeni yeni yer almaya başlasa da, kökenlerinin çok eskilere dayandığı biliniyor. Ekonomik anlamda mutlak gücü kullanan taraf, birçok gerekçeyle kendini haklı çıkarmakta ve karşısındakine ekonomik olduğu kadar, psikolojik olarak da şiddet uygulamaktadır" dedi.

Çiftler arasındaki mal paylaşımı sorununu açılan davaların önemli bir parçası olduğuna işaret eden Av. Kulaçoğlu, boşanmalarda özellikle miras ile ilgili sorunlarına ilişkin ise şunları kaydetti: “Boşanma davası süren çiftler, mal paylaşımı sorununu çözmeye çalışırken mevcut tüm mallar üzerinden talepte bulunuyor. Evlilik birliği devam ederken eşlerden birine miras yoluyla bir mal varlığı intikal ettiğinde, evli çiftlerin bu mal varlığını ortak olarak kullanması son derece doğal. Ancak, çoğu zaman kendisine miras yolu ile mal varlığı intikal eden eş, boşanırken miras kalan mal varlığını geri alabileceğini bilmediği için talep etmiyor. Oysa o miras üzerinden evlilik birliği esnasında elde edilen kira, faiz, temettü gibi gelirler paylaşılabilir olmasına rağmen miras yoluyla intikal eden mal varlığının aslı hak sahibi eşe ait olup, mal paylaşımına dahil edilemez. Miras kalan arsa, ev, iş yeri gibi taşınmazların gelirlerinden elde edilen birikim ya da mirasın gelirinden elde edilen diğer mallar yasal mal paylaşımına dahil edilmektedir. Örneğin babadan ya da anneden ev miras kaldığı varsayılırsa bu ev, yasal mal paylaşımına dâhil edilmeyecektir. Lakin evin kira geliri evlilik içerisinde edinilmiş mal olarak nitelendirilir. Kira geliri ve bu kira gelirinden elde edilmiş diğer mallar yasal mal paylaşımı yapılırken tarafların edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olması durumunda mal paylaşımına dâhil edilmektedir.”

 
Av. Kulaçoğlu: Boşanma davalarında ekonomik şiddet önemli bir yer tuttuyor. 

KADINA POZİTİF AYRIMCILIK
Türk Medeni Kanunu’nda yeni düzenlemeler yapıldığını söyleyen Avukat Tamer Kulaçoğlu “Yürürlükten kalkan Kanunda eşler arasındaki yasal mal rejiminin 'Mal Ayrılığı' olarak kabul edilmişti. Mal ayrılığı rejiminin evlilik birliği sona erdiğinde, eşler arasında büyük haksızlıklara yol açtığı, özellikle meslek sahibi kocanın lehine işlediği, ev işlerini yapan, kocasına mesleğinin icrasında yardımcı olan kadının durumunu hiç nazara almadığı gerekçeleri ile Yeni Türk Medeni Kanunu’nda 'Edinilmiş Mallara Katılma' başlığı altında yeni bir mal rejimi düzenlenmiştir. Böylece, somut olarak herhangi bir katkısı bulunmasa dahi, özellikle kadının ev işlerini yapması, eşine mesleğinde yardımcı olması gibi sebeplerle, evlilik süresince elde edilen, edinilmiş mallar üzerinde, diğer eşe alacak talep edebilme hakkı tanınmıştır" dedi. 

HUKUKİ HAKLARINIZI BİLİN
Kulaçoğlu, boşanma niyeti bulunan kişilerin hukuki haklarını bilmelerinde yarar olduğuna işaret ederek "Özellikle mal paylaşımının son derece teknik bir konu olduğu kanaatindeyiz. Taraflar boşanırken mutlaka ama mutlaka doğru bir hukuksal çözüm için, uzman bir avukata danışsınlar” şeklinde konuştu.