Maliye Bakanlığı, makro ekonomik gelişmeler ve Ocak-Haziran 2012 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçlarını basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe açığının haziran ayında 6,3 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydetti. Yılın ilk 6 ayına bakıldığında ise açık 6,7 milyar liraya yükseldi. Ocak-Haziran aylarında açığı 21,1 milyar lira olarak hesapladıklarını aktaran Şimşek, bütçe açığının tahminlerinin yüzde 31,8'ine denk geldiğini, hedeflenen rakamın yaklaşık üçte birinde kaldığını açıkladı. 2011'in ilk yarısında 25,3 milyar lira faiz dışı fazla verildiğini hatırlatan Maliye Bakanı, bu yılın ilk yarısında bu rakamın 19,6 milyar lira olduğunu ifade etti.

Genel devlet açığında milli gelire oran olarak 2011'de yüzde 0,5 ile kriz öncesi seviyelere dönüldüğünü bildiren Bakan Şimşek, kamu brüt borç stokunun milli gelire oranının da yüzde 39,4 ile kriz öncesi seviyenin altına düştüğünü ifade etti. Net borç stoku da geçen yılsonu itibarıyla yüzde 22 oldu. 2011'deki hızlı büyüme ve yeniden yapılanma ilebirlikte ilave gelirlerin elde edildiğini, bu sene böyle bir durumun söz konusu olmadığını anlatan Şimşek, kamu kurumlarını "Ben tekrar uyarıyorum. Yani (biz önden gidelim, bütçe sonradan gelir, bize kaynak verirler) yaklaşımına biz bu sene kesinlikle müsamaha etmeyeceğiz. Yani tabii ki altyapı yatırımlarında bazı hususlar çalışılabilir, ama bunun dışında Türkiye'nin üretken kapasitesini artırmayan cari harcamalara ilave kaynak sağlamayacağız." sözleriyle uyardı.

Geçen yıl ekonomideki ısınmayı önlemek amacıyla büyümeyi azaltacak bir dizi önlemler alınmıştı. Yılın ilk 3 ayında da büyüme yüzde 3,2 olarak gerçekleşti. Birçok finans kurumu raporlarında Türkiye'nin 2011'de yüzde 8,9 ile rekor düzeyde gerçekleştirdiği büyümesinin bu yıl yüzde 3'ün üzerine çıkamayacağını ileri sürüyor. Buna karşılık, yüzde 4 büyüme hedefinin gerçekleştirilebilir olduğunu ifade eden Şimşek, "Eğer dışarıdan bir şok olmazsa yüzde 4'lük büyümenin hâlâ yakalanabilir olduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı. Küresel krizin üzerinden yaklaşık 4,5 yıl geçtiğini aktaran Bakan, birçok ülkede hâlâ düşük büyüme performansı, yüksek işsizlik, yüksek bütçe açıkları ve artan kamu borç stoku gibi sorunlarla mücadelede başarı sağlanamadığına dikkat çekti. Önümüzdeki dönemde bu ülkelerde işsizliğin ciddi sorun oluşturacağını da sözlerine ekledi.

ENERJİ FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ CARİ AÇIĞA OLUMLU YANSIR

Bu dönemde ise Türkiye'nin gösterdiği performansla gelişmiş ülkelerle farkı süratle kapattığının altını çizen Şimşek, milli geliri 2011 itibarıyla kriz öncesi seviyenin yüzde 13,5 üzerinde, dolar cinsinden kişi başına düşen geliri ise yüzde 13 artırdıklarını belirtti. "Bütçe açığını kriz öncesi neredeyse sıfırlamıştık." diyen Maliye Bakanı sözlerine şu şekilde devam etti: "Onda özelleştirmenin etkisi çok büyük tabii. Kriz sonrası dönemde hızlı bir şekilde tekrar kriz öncesi döneme gittik ve bu dönemde önemli bir özelleştirme geliri de olmadı. Son yıllarda özelleştirme gelirlerindeki düşük seyre rağmen bütçe açıklarında çok ciddi bir gerileme olmuştur."

Büyüyen enerji ihtiyacını dışarıdan karşılamak zorunda olan Türkiye'de, cari açığının büyük bölümünü enerji ithalatı oluşturuyor. Enerji fiyatlarında yaşanan nispeten düşük seyrin devam etmesi halinde önümüzdeki dönemde cari açıkta iyileşme gözleneceğini vurgulayan Mehmet Şimşek, petrol fiyatlarının belirleyicisinin dış kaynaklar olduğu için iç talebin yönetilmesinin önemine dikkat çekti. (Zaman)