Oktay ÖZDABAKOĞLU

Bir yatırımcıya  6 ay işlem yasağı getirildi. Benzer durumun Beyaz Filo hisselerinde de yaşandığı ortaya çıktı.
SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK), hisse senedi piyasasında gerçekleştirilen manipülatif işlemlerin önüne geçmek için, yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nda yaptırımları ağırlaştırmasına rağmen, bu tür hareketlerin önüne geçmek sanıldığı kadar kolay olmuyor. SPK’nın son haftalık bülteninde iki hisse senedinde gerçekleşen işlemlerin incelenmesi sonucunda dolandırıcılık suçunun işlendiğine dair makul sonuçlara ulaşıldığı belirtildi. Dolandırıcılık suçunun işlendiği hisseler ise Beyaz Filo Oto Kiralama ve Bakanlar Medya oldu. Bakanlar Medya’da suçun işlendiği tarih aralığının başlangıcının, şirketin hisselerinin borsada işlem görmeye başladığı ilk gün olması şaşkınlık yarattı.

İLK GÜN ŞÜPHELİ İŞLEM

Sermayesinin yüzde 30,3’ünü temsil eden 1 milyon hissesini Gelişen İşletmeler Piyasası’nda 4.84 liradan halka arz eden Bakanlar Medya, 3 Haziran 2013 tarihinde borsada işlem görmeye başladı. Şirket hisseleri toplam 79 yatırımcıya satılmıştı. SPK’nın son haftalık bülteninde Bakanlar Medya hisselerinde 3 Haziran/31 Temmuz tarihleri arasında gözlenen olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerinin 6362 sayısı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/1 maddesinde sayılan piyasa dolandırıcılığı suçunun işlendiğine dair makul makul şüphenin bulunduğu sonucuna ulaşıldığı belirtildi. 

YÜZDE 136 YÜKSELDİ

Bu işlemlerle ilgili olarak Ebru Zana adlı yatırımcı hakkında, 6 ay süreyle işlem yasağı getirilirken, bu kişiye ait kaydi payların takas işlemlerine konu edilmelerinin önlenmesi için ‘borsada işlem görmeyen paylar’ satatüsünde izlenmesi konusunda Merkezi Kayıt Kuruluşu’na bildirimde bulunulmasına karar verildi. 4.84 liradan borsada işlem görmeye başlayan Bakanlar Medya’nın hisseleri, borsadaki ilk günü olan 3 Haziran’da yüzde 21 yükselerek 5.86 liraya çıktı. Hissenin fiyatı, SPK’nın tesbit ettiği tarih aralığının sonu olan 31 Temmuz’da ise 13.85 liraya ulaştı. Bakanlar Medya hisselerindeki toplam yükseliş yüzde 136,3 oldu. Sermayesi 3 milyon lira olan Bakanlar Medya’nın yaklaşık yüzde 70’ı Ahmet Bakan’a ait bulunuyor. Ebru Zana’nın ismi 2011 yılında düzenlenen borsa operasyonunda geçmişti. O dönemde Zana’nın hesapları da bloke edilmişti.

BEYAZ FİLO’DA BENZER İŞLEM

SPK’nın dolandırıcılık suçunun işlendiğine kanaat getirdiği bir diğer hisse senedi ise Beyaz Filo. Beyaz Filo hisselerinde 4 Şubat/5 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen işlemlerle ilgili olarak Galip Baştürk isimli yatırımcı hakkında 6 ay süre ile işlem yasağı getirildi. Beyaz Filo hisseleri, SPK’nın dolandırıcılık yapıldığına inandığı tarihler arasında yüzde 100 değer kazanarak 2.26 liradan 4.54 liraya ulaştı. 

Piyasa dolandırıcılığı

Madde 107/1: Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar. Bu suçtan dolayı verilecek olan adli para cezasının miktarı, suçun işlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamaz.  

Bir ayda iki kattan fazla kazandılar

BAKANLAR MEDYA

3 Haziran: 5.86 TL
31 Temmuz: 13.85 TL
Değişim:%136.3
Son kapanış: 11.30 TL

BEYAZ FİLO

4 şubat: 2.26 TL
5 Ağustos:  4.54
Değişim: %100.8
Son kapanış: 4.21