GEÇTİĞİMİZ yıllarda Kütahya ve Van’da yaşanan depremlerle önemi iyice kavranan ve dün meydana gelen merkez üssü Gökçeada olan depremle de bir kez daha hatırlanan Zorunlu Deprem Sigortası, bugüne kadar binlerce aileyi ‘zorunlu misafirlikten’ kurtardı.
 
5.7 MİLYON POLİÇE
 
Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK)ödediği toplam tazminat tutarı, 155 milyon liraya ulaştı. DASK verilerine göre, yürürlükteki poliçe adedi 5,7 milyon, sigortalılık oranı ise yüzde 34,1 düzeyinde. Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasının başladığı 27 Eylül 2000 tarihinden itibaren Kurum, toplumda sigorta bilincini artırmak için çok sayıda kampanya düzenledi. Uzmanlar, buna karşın sigortalılık oranının halen istenilen düzeyde olmadığını belirtiyor.
 
EN YÜKSEĞİ VAN İÇİN
 
Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasının başladığı tarihten bu yana deprem için açılan 20 bin 587 dosya kapsamında 154,9 milyon lira ödeme yapıldı. Söz konusu ödeme içindeki en büyük tutar ise 23 Ekim 2011 tarihinde Van’da yaşanan deprem için ayrıldı.
 
SİGORTALI KONUTTA BİRİNCİ MARMARA
 
Sigortalı konutlarda en yüksek oran Marmara’da. Bu bölgedeki sigortalılık oranı yüzde 42.6 iken, yüzde 34.7’yle İç Anadolu üçüncü, yüzde 31.4’le Ege Bölgesi dördüncü, yüzde 27.5’le Karadeniz beşinci ve, yüzde 27,4’le Akdeniz altıncı olarak izliyor.
 
5.8 MİLYON KONUT SİGORTALI DURUMDA
 
Verilere göre, Türkiye’deki toplam konut sayısı yaklaşık 17 milyon. Sigortalı konut sayısı ise 5.8 milyon düzeyinde. Rakamlar Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, sigortalılık oranının, yüzde 34,1 seviyesinde olduğunu gösteriyor.