Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, bankaların keyfi uygulama yaptığını söyledi. Alişan, yaptığı açıklamada, sicil affının yürürlükte olmasına rağmen bankalar tarafından görmezden gelindiğini belirterek "Devletin affettiği esnaf ve sanatkarları, bankalar affetmiyor. Hiçbir kredilendirme imkanlarından yararlanamayan esnaf ve sanatkarlar için temiz bir sayfa açılmasını istiyorsak, kapsamlı bir sicil affı mali yapılandırma paketine dahil edilmelidir." dedi.

Alişan, her dönem yaşanan krizlerden en çok zararı esnaf ve sanatların gördüğünü dile getirdi. Ekonominin dinamosu ve güvencesi olan esnaf ve sanatkârın kriz dönemlerinde vergi ve SGK primlerini düzenli ödeyemediğini aktaran Alişan, bankalara olan borçlarını geciktirdiğini ve çeklerinin bir bir geri döndüğünü dile getirdi. Esnaf ve sanatkarların en büyük sorunu olan SGK ve vergi borçlarını da kapsayan kamu alacaklarında yapılandırılmasının tarihi bir fırsat olduğunu dile getiren Alişan, esnafın önünde en büyük engelin sicil affının bankalar tarafından tanınmaması olduğunun altını çizdi.

Alişan, şunları dile getirdi: "Bankalara ve kooperatiflere kredi kullanmak için başvuran esnaf ve sanatkar sayısında her geçen düşüş yaşanmaktadır. Cansuyu kredisi almak isteyen esnafa bankalar tarafından, 'Hayır sen devlet imkanından yararlanamazsın' deniyor. Devletin affettiği esnaf ve sanatkarlara; bankaların keyfi uygulamaları nedeni ile kara listenin yarattığı mağduriyet ciddi boyutlarda. Devlet temiz bir sayfa açacaksa, önündeki bütün engelleri kaldırması gerekmektedir. Bunun için sicil affının da tanınmasını sağlayacak düzenlemeye gidilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kara liste esnaf ve sanatkarların önünde engel olmaya devam edecektir."

(CİHAN)