Bulut, “Bu durum, ülke ekonomisinin daha dalgalı ve çetrefilli bir düzlemde ilerleyeceğini işaret ediyor. Halk olarak ekonomik manada daha zor bir sürece girmiş bulunmaktayız.” dedi.

İpek Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Levent Bulut, koalisyon görüşmelerinin ardından doların artması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Koalisyon görüşmelerinin ardından Türkiye'deki ekonomik gelişmelerin olumsuz olduğuna dikkat çeken Bulut, “Dolar 2,80'in altına uzun süre düşmeyecek. Ülkede apaçık bir dolarizasyon süreci yaşanıyor. Yakında evini dolar cinsinden kiraya veren, arabasını ya da diğer taşınmazları dolar cinsinden satanları görürseniz şaşırmayın. Dolar cinsinden borçlanıp gelirleri TL cinsinden olan şirketleri zor günler bekliyor. Bu sektörlerde çalışanlar da bundan etkilenecek.” şeklinde konuştu.

Çin'in devalüasyon hamlesi sonrasında piyasada Fed'in faiz artırımını biraz daha geciktirebileceği yönünde bir beklenti oluştuğunu belirten Bulut, “Amerika'dan gelen olumlu veriler, iş piyasasındaki iyileşmeler ve Fed yetkililerinden gelen sinyaller eylül ayı toplantısında faiz artırımına başlanacağına işaret ediyor. Yani, global faktörler zaten bir dolar artışını işaret ederken buna bir de Türkiye'deki belirsizlikler eklenince doların 2,80 altında çok uzun süre kalması zor görülüyor.” diye konuştu.

Türev piyasalarında Aralık 2015 vadeli kur oranının an itibarı ile 2,95 olduğunu kaydeden Bulut, şu an piyasada 4 ay sonrası için 2,95 üzerinden dolar-Türk Lirası alışverişi için kontrat yapan yatırımcıların bulunduğunu ifade etti. Türkiye'den çıkan sermaye miktarının son 10 yılın zirvesinde olduğunun altını çizen Bulut, “Fed'in faiz artırımı sonrası zaten ortalamanın üzerinde olacak sermaye çıkışına ek olarak mevcut politik riskin getirdiği ekstra risk, yabancı sermaye girişinde de yavaşlamaya neden olacaktır.” dedi.

Türkiye'deki yabancı yatırımların azaldığına dikkat çeken Bulut, TL'ye talebin az olduğunu, ülkeden çıkan sermayenin de TL arzını artırıp dolara talebi patlattığını söyledi. Artan doların, ithal edilen ara malların fiyatına, oradan da tüketici fiyatlarına yansıyacağını anlatan Bulut, “Petrol ve emtia fiyatlarındaki önemli düşüşler ve artan işsizlik yüzünden talepte oluşan daralmadan dolayı normal şartlarda ülkede enflasyonun düşmesini beklemek lazımdı ama koalisyon ümitlerinin suya düşmesiyle fırlayan dolar, enflasyonun düşüşüne çok izin vermeyecek gibi. Kamu bütçesindeki sıkıntılar da faizleri yukarı yönlü çekecek.” şeklinde değerlendirdi. Bulut, AKP'nin anlattığı kamu disiplini ve bunun neticesinde oluşan kamu bütçesindeki olumlu tablonun artık yok olduğunu söyledi.