Dosso Dossi Fashion Show... Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan... Dünyada bir ilki düşünerek, alıcı ile satıcıyı Antalya'da ocak ve haziran aylarında olmak üzere yılda iki kez biraraya getiren Eraslan, özellikle Rusya'dan gelen alıcıların, aileleri ile birlikte lüks otelde bir hafta tatil yapmasına olanak sağlıyor. Alıcıların belli bir miktarda alışveriş yapacağını garanti etmesini isteyen Eraslan, satıcıyı da Antalya'ya getirerek, burada bir haftalık alışveriş mekanı organize ederek hem alıcıyı hem satıcıyı buluşturuyor. Satılan ürünlerden kendisine belli bir yüzde alan Eraslan, gelen alacılardan "her şey dahil" otellerde konaklama ücreti talep etmiyor ve alışveriş yaparken tatil yapma olanağı sağlıyor. Bu modeli "iş tatili" olarak yorumlayan Eraslan, bu yıl haziran ayında Rusya, Ukrayna ve Ermenistan başta olmak üzere 30 ülkeden 5 bin tekstil alıcısını Türk üreticilerle buluşturmuştu.

Taklit edildi
Bu sistemin zaman içinde taklit edilmek istendiğini gören Eraslan, taklit girişimler üzerine bu özgün iş modelinin haklarını korumak için İstanbul 36. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurdu. Yapılan tespitler ve duruşmalar neticesinde mahkeme, "Hikmet Eraslan tarafından üretilen ve hayata geçirilen bir ticari faaliyet olan Dosso Dossi Fashion Show'un özgün bir iş modeli olduğuna, taklit edilmesi durumunda haksız rekabet yaratılacağına" karar verdi. Yaklaşık 3 yıl süren hukuk mücadelesi sonucu alınan karar, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından da geçtiğimiz günlerde onandı.

Kararı yorumlayan Eraslan, "Bu karar kendi iş modellerini yaratan, ticaret hayatında var olan ve bir yandan da taklitleriyle mücadele eden firmalar için çok önemli. Artık kimse hazıra konamayacak, başkalarının emekleri üzerinden haksız kazanç elde edemeyecek. Sekiz yıldır ekip arkadaşlarımızla birlikte büyük bir emek veriyoruz. Adriana Lima, Isabeli Fontana ve Erin Heatherton gibi dünyaca ünlü top modelleri Türkiye'ye getirerek Türk tekstilini dünyaya pazarlıyoruz. Başkalarının bunu taklit etmesine izin vermeyeceğiz. Aynı zamanda, Türkiye'deki diğer yatırımcı ve girişimcilerin de önünü açtık" dedi.

Dünyaya pazarlayacak
2005 yılında 45 alıcı ve 11 firma ile çıktıkları yola bugün 5 binin üzerinde alıcı ve 150 firmanın katılımı ile devam ettiklerini belirten Eraslan, Türkiye’de gelişerek büyürken, bir yandan da dünyaya açılacaklarını belirtti. Yargıtay kararıyla da onaylanan iş modelini tekstil dışındaki diğer sektörlerden gelebilecek talepler doğrultusunda farklılaştırabileceklerini söyleyen Eraslan, "Dileyen sektörler için, başarısı kanıtlanan Dosso Dossi Fashion Show satış modelini uygulayabiliriz. Sonraki hedefimiz de, dünyanın birçok ülkesindeki profesyoneller tarafından da takip edilen 'iş tatili' konseptimizin bize ait özgün iş modelini farklı ülkelere pazarlamak. Bizim onayımız ve kurallarımızla hareket edildiği sürece dünyanın her yerinde bu garantili satış modelini uygulayabiliriz" dedi.

Miranda Kerr ile Tarkan geliyor
Dosso Dossi Fashion Show kapsamında birçok ünlü Türkiye'ye gelerek defilelere katıldı. Defilelere katılan ünlüler arasında Adriana Lima, Isabeli Fontana, Erin Heatherton gibi dünyaca ünlü top modellerin yanı sıra Kızıl Ajan olarak ünlenen Anna Chapman da podyumda yürüyenler arasında yer aldı. Ayrıca organizasyon kapsamında birçok ünlü sanatçı davetlilere konser verdi. Konser verenler arasında Mustafa Sandal ve Serdar Ortaç gibi isimler bulunuyor. 2014 yılının ocak ayında ise defilelere yine dünyaca ünlü top model Miranda Kerr'in katılması beklenirken, Tarkan'ın da konser vereceği belirtiliyor.