Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, "Milyarlarla ifade edilen banka masraflarından pay almak için organize olan dolandırıcı şebekeleri, 'hukuk merkezi' veya 'tüketici merkezi' adı altında tüketicileri doğrudan aramaktadır ya da mesaj göndermektedir" dedi.

Yılmaz, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, bankaların konut kredileri ve tüketici kredileri üzerinden aldığı dosya masraflarına, dolandırıcıların da göz diktiğini belirtti.

Tüketicileri, telefon veya mesaj yoluyla "dosya masraflarını tahsil edecekleri"ni ileten dolandırıcılara karşı uyaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Milyarlarla ifade edilen banka masraflarından pay almak için organize olan dolandırıcı şebekeleri, 'hukuk merkezi' veya 'tüketici merkezi' adı altında tüketicileri doğrudan aramaktadır ya da mesaj göndermektedir. Tüketicilerin cep telefonlarına 'Dosya masraflarınızı aldınız mı? 30 günde paralarınızı geri alıyoruz. Sizin adınıza işlemlerinizi biz yürütüyoruz' şeklinde mesaj göndermekte veya doğrudan tüketici aranarak aldatılmaktadır. Dosya masraflarına ilişkin tüketici adreslerine gönderilen 4-5 dilekçe örneği için tüketiciden 50-180 lira ücret almaktadırlar. Bu konudaki bilgi eksikliği nedeniyle tüketici istismar edilmektedir."

Yılmaz, gönderilen dilekçe örnekleri arasına 2008 tarihli bakanlık genelgesini koyarak tüketiciye güven verilmeye çalışıldığını ifade etti.

Tüketicilerin, dolandırıcı şebekelerinin sadece telefon numaralarını bilebildiğini aktaran Yılmaz, "Telefon numaraları dışında bir muhatap bulunmamaktadır ve telefon numaraları her defasında değişmektedir. Tüketicilerin bu konuda dikkatli olmaları, bu telefon numaralarını aramamalarını öneririz" değerlendirmesinde bulundu.

Vatandaşların, bankalardan aldığı konut ve tüketici kredileri nedeniyle kendisinden alınan masrafları ya da kredi kartı üzerinden yıllık üyelik aidatını tahsil etmek için hiçbir aracıya gerek olmaksızın doğrudan ikamet ettikleri kaymakamlık nezdinde hizmet veren hakem heyetlerine başvurabileceğini ya da en yakın tüketici derneğinden hukuki yardım alabileceğini anlatan Yılmaz, tüketicilerin bu kurumlar dışında kendisine yaklaşan fırsatçı kişi ve kuruluşlara, SMS'lere, reklamlara ve kargo gönderilerine itibar etmemesi gerektiğini vurguladı.

Sıtkı Yılmaz, tüketiciyi yanıltan, aldatan ve bilgi eksikliklerinden yararlanarak mağdur eden dolandırıcılar için bu vesileyle suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, "Tüketicilerimiz de bu konuda hassa olmalı ve dolandırıcıları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne bildirmelidir. Dosya masrafları ve tüm tüketici işlemleri için çözüm yeri; Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemeleridir. Tüketicilerimiz her konuda tüketici derneklerine başvurarak hukuki yardım alabilirler" ifadesini kullandı.