1 milyardan fazla ortağı bulunan kurumlar, 100 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Dünyanın en büyük 9. ekonomisi seviyesindeki kooperatiflerin büyüklüğü 1,6 trilyon doları geçerken en büyük 300'ü 1 trilyon dolarlık ekonomi oluşturuyor. Birleşmiş Milletler'in 2012'yi 'uluslararası kooperatifler yılı' ilan etmesi sebebiyle Ankara'da düzenlenen toplantıda konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Bugün Türkiye'de faaliyet gösteren 27 ayrı türde 84 bin 232 kooperatif var. Bu da dünya kooperatiflerinin yaklaşık yüzde 10,8'ine tekabül ediyor." dedi. Bu kooperatiflerin 13 bininin tarımsal amaçlı, 71 bininin de tarım dışı amaçlarla kurulduğunu vurgulayan Yazıcı, Türkiye'de 8 milyonu aşan ortağı bulunan yapıya verdikleri önemi "Bakanlığımız bünyesinde kooperatifçilik genel müdürlüğü oluşturduk." sözleriyle dile getirdi. 
Bakanlık bünyesinde kooperatiflerin etkinleştirilmesi ve sorunlarına çözüm bulmak amacıyla bir komite oluşturulduğunu belirten Bakan Yazıcı, komitenin yapılacaklar konusunda bir eylem planı hazırladığını kaydetti. Bakanlık, plan doğrultusunda 2012'de sektör, kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlanan 'Türkiye kooperatifçilik strateji belgesi'ni resmî bir belge haline getirecek. 7 stratejik hedef belirlenen belgeyi hayata geçirerek, kamu ve kooperatiflerin yeniden yapılandırılması, Ar-Ge'nin geliştirilmesi, kooperatifler arası işbirliğinin artırılması, finansmana erişim imkânlarının güçlendirilmesi, denetimin etkinleştirilmesi, yönetim kapasitesinin artırılması ve mevzuat altyapısının uluslararası standartlara kavuşturulması planlanıyor. 
Tarım satış kooperatifleri ve birliklerinin ürün alımlarının finansmanı için Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'ndan (DFİF) 2000-2007 yılları arasında kullandırılan kredilerin vadeleri her yıl erteleniyor. Bugün faizleriyle birlikte 1 milyar lirayı aşan kredi için yapılandırmanın gerekli olduğunu belirten Hayati Yazıcı, "Bu ihtiyaca binaen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak 4572 sayılı 'Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı' hazırlıyoruz." şeklinde konuştu.(Zaman)