Geçinemediği için emeklilik sonrası esnaflık yapanlardan kesilen sosyal güvenlik destek primi, çile olmaya devam ediyor. Bakkal, kasap, kırtasiye, tuhafiyecilik yapan emeklilerin ödeyemediği prim borcu geçen yıl yapılandırıldı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan Çalışma Bakanlığı verilerine göre 250 bin 175 emeklinin 1 milyar 360 milyon TL’lik borcu takside bağlandı.

EMEKLİ MAAŞINA HACİZ

Ancak, borçlanan emekliler bu yılın Eylül ayına kadar 290 milyon 845 bin 487 lira ödeyebildi. 230 bin emekli ise borcunu ödemek için hiç müracaat etmedi. Emeklilik sonrası çalışmak zorunda kalan ve devletin yaptığı kesinti sebebiyle borçlu çıkan emekliler  1 milyar liralık icra kıskacına girdi. Emekliler borcu ödeyemezse maaşlarına haciz uygulanacak.

Öte yandan emekli olduktan sonra iş yeri açarak çalışan 480 bin vatandaşın sosyal güvenlik destek primi ile başları dertte.

480 BİN EMEKLİ YANDI

480 bin borçlu emekliden 250 bin 175’i borcunu yapılandırdı. 36 takside bağlanan borçlardan Ağustos sonu itibariyle 290 milyon 845 TL ödendi.  Emekli maaşı yetmediği için iş yeri açan 230 bin vatandaş ise yapılandırmaya başvurmadığından maaşına haciz riskiyle karşı karşıya.

'VATANDAŞTAN HARAÇ KESİLİYOR'

İşçi Memur Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, “Üç kuruşluk maaşa haciz koymak emekliyi iyice mağdur eder. Devlet vatandaştan haraç kesmeyi bırakmalıdır” diye konuştu.


HASAN BOZKURT - MİLLET GAZETESİ