İSTANBUL (AA) - Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "Borsa İstanbul olarak yakın gelecekte entegre raporlama ağının bir üyesi olarak entegre rapor hazırlamaya başlayacağız." dedi.

Karadağ, Borsa İstanbul'da Entegre Raporlama Türkiye Ağı (ERTA) iş birliğiyle düzenlenen entegre raporlama hazırlayan kurumlar için gong töreni ve deneyim paylaşım toplantısında entegre raporlamayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sektör paydaşlarının katılımıyla gongun çalınmasının ardından kürsüye gelen Karadağ, şirketlerin sürdürülebilir gelişimi için doğru iletişimin önemine dikkati çekerek, "Şirketin yaratacağı etki ve değer, hikayesini doğru anlatabilmesi ile başlar. Şirket paydaşlarının, özellikle yatırımcısının tam resmi, anlaşılır bir şekilde görmesi gerekir. Dolayısıyla, günümüzde kurumsal raporlamaya daha geniş bir açıdan bakma ihtiyacı doğmuştur." ifadelerini kullandı.


- "İşletmelerin hazırladıkları raporlar, tek başlarına büyük resmi sunamamakta"


Karadağ, halka arzların sürdürülebilirlik üzerindeki olumlu katkısının yadsınamayacağını ifade ederek, "Borsa İstanbul olarak halka arzlara yönelik kotasyon mevzuatında yaptığımız değişikliklerle ülkemizin özellikle büyük şirketlerinin finansal tablolarının, pasif yönetiminin sürdürülebilir olmasına son dönemde yapabileceğimiz maksimum katkıyı sunmayı hedefledik." bilgilerini verdi.

Dünya genelinde de sürdürülebilirlik kavramının önemine binaen, “sürdürülebilirlik raporlaması”nın ana akım raporlar arasında yerini aldığını aktaran Karadağ, bu alanda standart belirleyen otorite Global Reporting Initiative'e (GRI) göre dünyadaki en büyük 250 şirketin yüde 90’ı tarafından benimsendiğini kaydetti.

Sürdürülebilirlik raporlamasının işletmelere yönelik bilgi ihtiyacı olan paydaşlara çok değerli bir fayda sağlamasına karşın, zamanla kurumların hazırladığı bir çok rapordan birisi haline geldiğini anlatan Karadağ, şöyle konuştu:

"Sürdürülebilirlik raporlaması da dahil olmak üzere, işletmelerin hazırladıkları raporlar, tek başlarına ele alındıklarında, işletmelerin bütüncül durumunu, diğer bir deyişle büyük resmi, sunamamaktadırlar. Dolayısıyla birbirinden kıymetli bilgiler içeren farklı raporların etki ve değerleri kaybolmaktadır. Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC), bu soruna çözüm olmak üzere, şirketlere, hikayelerini daha kapsayıcı fakat yalın bir şekilde anlatabilmelerinin yolunu açmış, bu yeni raporlama sistemini yaygınlaştırma amacıyla entegre raporlama çerçevesini uluslararası camianın hizmetine sunmuştur.

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de entegre raporlamayı benimseyen şirket sayılarının artış göstermesi ehemmiyet arz etmektedir. Bu kapsamda, Türkiye’de entegre raporlamanın yaygınlaşması için ortak çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla IIRC ve ERTA ile imzalayacağımız iş birliği anlaşmasının hayırlı olmasını temenni ederim.

Biz özellikle nasip olursa Borsa İstanbul olarak yakın gelecekte Entegre Raporlama Ağı'nın bir üyesi olarak entegre rapor hazırlamaya başlayacağız. IIRC Üst Yöneticisi (CEO) Richard Howitt ve bu alanda değerli çalışmalar yapan akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirmekte olduğumuz bu etkinliğin entegre raporlamaya, dolayısıyla işletmelerin kurumsallaşma yolculuğuna kayda değer bir katkı sağlayacağına inanıyorum.



- "Şirketin tüm paydaşları için son derece önemli bir araç"



Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi Üst Yöneticisi Richard Howitt ise entegre raporlamaya ilginin artmasından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

ERTA Yürütme Kurulu Başkanı Güler Aras da, gelecekle ilgili kararlarda çok yönlü bir bakış açısı için entegre raporlamaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Raporlamanın şirketleri motive ederek, sağlıklı bir yönetim ve bilgi paylaşımı anlamına geldiğini anlatan Aras, şirketlerin ilgisinin arttığını kaydetti.

Aras şu bilgileri verdi:

"Yatırımcılar sadece geçmişe ve mevcut duruma bakarak karar vermiyorlar. Şirketin potansiyeline yatırım yapıyorlar. Şirketinizin potansiyeline dair işaretleri verebileceğiniz raporlarınız, yatırımcılarla ilişkilerinizin daha uzun olmasını sağlıyor.

Bizim yapmaya çalıştığımız şey şirketlerin ne yapmaya çalıştığını anlatmaları için, bir araç sunmak. İşte bunun adı entegre raporlama... Bu, şirketin tüm paydaşları ve piyasanın sağlıklı ilerleyişi için son derece önemli bir araç. Bir gün Borsa İstanbul da bunu yaptı demeyi çok istediğimi de bu vesileyle belirtmek istiyorum."

Açılış konuşmalarının ardından Karadağ, Howitt ve Aras'a kristal gong takdim etti.