TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, TBMM Genel Kurulu'na gelen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki değişiklikler hakkında bilgi verdi. Anne veya babası üzerinden sağlık hizmetinden yararlanan çocukların liseyi bitirdikten sonra 20 yaşını aşmamak kaydıyla 120 gün daha sağlık hizmetinden yararlanacakları düzenlemenin yapıldığını vurgulayan Palandöken, "Böylelikle gençlerimizin Genel sağlık Sigortası primi ödemesi ortadan kaldırılmış oluyor. Emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilenlerinde sigortalılıklarının sona erdiği tarih, yazılı istek tarihi kabul edilerek aylıkları yeniden bağlanacak. Bunlardan yazılı istek şartı aranmayarak kolaylık getiriliyor" dedi.

-"BASAMAK FARKINDAN PRİM BORÇU ÖDENMEYECEK"-

1 Ekim 2008 tarihinden önceki sigortalılık süresine ait değişiklikten dolayı tahakkuk eden prim borcu, usulüne uygun olarak ödenen af, tecil, taksitlendirme ve yapılandırma uygulamalarını etkilemeyecek hale getirildiğini ve basamakların yükselme tarihlerinin değiştirilmeyeceğini de kaydeden Palandöken şunları kaydetti:
"Bu sigortalılardan, tescil tarihi daha eski bir tarihe alınanların eski tescil tarihi ile yeni tescil tarihi arasındaki sigortalılık sürelerine ilişkin yükseltilen gelir basamağına göre daha sonra basamak farkı çıkarılıp, borcu gözüküyordu. Şimdi, ilk defa tescil edildiği tarih itibarıyla seçtiği veya intibak ettirildiği basamak olarak kabul edilecek. Bu durumdakiler hizmet süresi kazansalar bile basamakları sabit kalacağından basamak farkından herhangi bir prim borcu ödemek zorunda kalmayacak." 


-"BAŞKASININ SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANANLARA AF"-

Kendi sigortalılığı bulunduğu halde, başkası üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlananlara Ocak 2012 tarihine kadar çıkarılan veya çıkarılacak sağlık harcamalarına ilişkin borçların affedileceğini de kaydeden Palandöken, şunları söyledi:
"Genel sağlık sigortalısı ya da bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında olanlardan, 60 gün ve daha fazla prim borcu bulunması nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayan Bağ-Kur'lular, bir yakının üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanıyordu. Tasarı bu şekliyle uygulamaya girerse, prim borcu olduğu için anne, babasının veya çocuklarının üzerinden sağlık hizmeti alan Bağ-Kur'lular Ocak 2012'den önce SGK tarafından kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek olması pek çok esnafımızı rahatlatacaktır. Öte yandan İşçi, memur ve esnaf emeklilerinden ticari faaliyeti bulunanların ödemesi gereken sosyal güvenlik destek primleri (SGDP) Kanunun yürürlük tarihi takip eden aybaşından itibaren 4 ay içerinde başvurmaları halinde yeniden yapılandırılacak."


Anka