İSTANBUL - İnceleme sonucunda bazı şirketlerin aydınlatma faturaları için "çift abone ve fazla tahsilat" yaptığı kesinleşti.
 
Zaman Gazetesi'ninm haberlerine göre alınan karar gereği, şirketler bu parayı Hazine'ye geri ödeyecek. Bilindiği gibi EPDK, Hazine'nin başvurusu üzerine elektrik dağıtım şirketlerinin "aydınlatma" faturalarını incelemeye almıştı. Yapılan ilk incelemede "Bazı şirketlerin, aydınlatma için aynı direğe (aydınlatma) çift abone yaptığı ve fazla aydınlatma parası aldığı tespit edilmişti. Çift aboneler ve fazla tahsilat bazı bölgelerde dağıtımın kamu elinde olduğu döneme kadar uzandı. Sebebi ise bazı kamu şirketlerinin kayıp-kaçağı düşük göstermek istemesi. Bölgenin özelleşmesi sonrası da çift aboneler ve fazla tahsilat uygulamasına devam edilmiş.
 
EPDK kaynaklarına göre 9 bin civarı aydınlatma sayaç incelemesi söz konusu. İnceleme örneklemelerle yapılarak sonuçlandı. Fakat, Türkiye genelindeki aydınlatma abone sayısı bu rakamın çok daha üzerinde. Hazine'nin ve şirketlerin hesaplamalarıyla, aydınlatma için fazladan kaç lira tahsil edildiği ve geri ödeneceği kısa süre içerisinde netleşecek ve şirketlere bildirilecek. Bu arada sokak ve caddelerin aydınlatma için elektrik faturalarını artık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ödeyecek. Bugüne kadar Hazine'nin ödediği aydınlatma paraları Elektrik Piyasası Kanunu'na göre, Enerji Bakanlığı, İl Özel İdareleri ve belediyelerin bütçesinden karşılanacak. Uygulama 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam edecek. Ayrıca güvenlik amaçlı sınırlarda yapılan aydınlatma giderleri İçişleri Bakanlığı, ibadethanelerin aydınlatma giderleri ise
Diyanet İşleri Başkanlığı’nca karşılanacak
 
Kayıp-kaçağı abone ödeyecek
 
Elektrik faturalarından alınan kayıp-kaçak parasını, 3 yıl daha bütün aboneler ödeyecek.
 
Elektrik Piyasası Kanunu'na (EPK) göre, elektrik-kayıp kaçak bedeli (fiyat eşitleme mekanizması) 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam edecek. Kamu ve özel şirketler, fiyat eşitleme mekanizması içinde yer alacak. Sistemle, elektrikte ulusal tarife için 2015 yılı sonuna kadar çapraz sübvansiyon uygulanacak ve Bakanlar Kurulu bu süreyi uzatabilecek. Kanunun sektöre getirdiği bir diğer yenilik de, kamu ve özel sektör kuruluşlarından oluşacak ve enerji ticaretinin yapılacağı Enerji Piyasaları Anonim Şirketi'nin (EPİAŞ) kurulması oldu.