TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesini sunan Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın verdiği bilgiye göre nisan ayında yapılan işlemlerin ertelenmesine ilişkin düzenleme kapsamında, özellikle FETÖ bağlantılı kişilerle ilgili gönderilen şüpheli işlem bildirimlerine istinaden toplam değeri 200 milyon TL'yi aşan 879 finansal işlemin askıya alınmasına karar verildi. MASAK terörizm ile mücadeleye yönelik çalışmalarına hız verdi. Büyük kısmı bankalardan olmak üzere yükümlülerden Kasım ayı itibarıyla 100 binin üzerinde şüpheli işlem bildirimi alındı.

MASAK PARANIN İZİNDE

Terörizmin finansmanıyla mücadele kapsamında tamamlanan çalışmalar sonucunda 2016 yılında 555 kişi hakkında ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu. Aklama suçuyla mücadele kapsamında ise haklarında suç duyurusunda bulunulan kişi sayısı 111 oldu. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılan istihbari nitelikteki bilgi paylaşımları kapsamında 16 bin 396 kişi hakkında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla bilgi alışverişinde bulunuldu.

Suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadeleye kararlılıkla devam edildiğini aktaran Maliye Bakanı Ağbal, "Terörizmin finansmanıyla mücadele de terörizmle mücadelenin olmazsa olmaz önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Başta FETÖ olmak üzere, diğer terör örgütleriyle mücadelede finans kaynaklarının tespiti, bunların çeşitli yöntemlerle dondurulması, engellenmesi yoluyla da MASAK, Adalet Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımızla çok kapsamlı ortak çalışmaları birlikte yürütüyorlar. Özellikle FETÖ'nün finans kaynaklarının tespiti ve bunlara ilişkin gerek yurt içinde gerek yurt dışında alınacak tedbirler konusunda MASAK, ilgili kurumlarımızla çok kapsamlı çalışmalar yapıyor" dedi.

AVUKATLIK ÜCRETİ AŞAĞI ÇEKİLECEK

Bakan Ağbal, Türkiye Barolar Birliği ile olumlu görüşme yapıldığını belirterek "Bu görüşmeler çerçevesinde önümüzdeki yılbaşından itibaren şirket kuruluş işlemlerine ilişkin avukatlık ücretleri aşağı çekilecek" dedi. Ağbal, elektronik belge ve elektronik defter uygulamaları ile mükelleflerin vergiye uyum maliyetlerinin azaldığını söyledi. Ağbal, "Ekim 2016 itibarıyla e-fatura ve e-defter uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısı yaklaşık 52 bine ulaştı, e-arşiv fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısı ise 4 bini geçti. Düzenlenen e-fatura sayısı 330 milyona ulaştı" dedi.


Haber: Ercan Baysal/STAR