Tasarı kanunlaştığında birkaç hüküm hariç eski gelir vergisi kanunu ile kurumlar vergisi kanunu yürürlükten kalkmış olacak. Etkin, basit ve adil bir vergi sistemi oluşturarak kamu finansmanını sağlam temellere dayandırmak, sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek; istihdamı, üretimi, tasarruf ve yatırımları teşvik etmek, vergiye gönüllü uyumu kolaylaştırıp ekonominin kayıtlılık düzenini artırmak ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkıda bulunmak tasarının temel hedefleri arasında yer alıyor.
 
Ayrıca tasarı ile vergi tabanı genişletilerek vergi adaletinin pekiştirilmesi, vergi güvenliğinin artırılması, sosyal ve çevresel politikalara uyumlu düzenlemeler yapılması da amaçlanmış.
 
Genç girişimcilere vergi indirimi getiriliyor. İlk defa gelir vergisine tabi olacak 29 yaşını doldurmamış genç girişimcilerin iş kurmaları teşvik ediliyor. Üç yıl boyunca asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanan vergi, genç girişimciler tarafından verilecek gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan vergiden indirilebilecek.
 
Aynı şekilde tarım sektörünün gelişmesi için de teşvikler getiriliyor. Özellikle verimliliğin artırılması ve ölçek ekonomisine ulaşılabilmesi için tarım sektöründe kurumsallaşmayı teşvik edici uygulamalar getiriliyor. Sadece zirai faaliyette bulunmak üzere kurulan şirketler gerçek kişi çiftçiler gibi vergilendirilecek. Çiftçilerin ve yanlarında çalışanların gelirlerinin asgari ücret tutarındaki kısmından vergi alınmayacak. Ayrıca tarımda kullanılan iktisadi kıymetler de daha kısa sürede giderleştirilebilecek.
 
Kanunun geçici, mükerrer ve ek maddeler ile 210’u bulan madde sayısı 92’ye indirilerek ifadelerin ve düzenlemelerin sadeleştirilmesi yoluna gidilmiş. Her bir gelir unsuruna ait düzenlemeler, istisna, muafiyet ve giderler ayrı ayrı ele alınmış, beyan dönemi bir ay erkene çekilmiş ve dördüncü dönem geçici vergi beyanı kaldırılmış. Birçok istisna ve muafiyet ya kaldırılarak veya sınırlı hale getirilerek vergi tabanı genişletilmeye çalışılmış.
 
Tasarıda Türk aile yapısının sosyal değerleri ile uyumlu, nüfus artışını teşvik edici düzenlemelere yer verilmiş. Artık kayınvalide veya kayınpederlerin ikametine bedelsiz olarak tahsis edilen konutlar, emsal kira bedeli uygulaması dışında tutulacak. Mevcut uygulamada bu tür kullanımlarda kira bedeli alınmasa bile maliye bu kullanımın vergisini emsal kira bedeli üzerinden arıyor. Aynı şekilde kreş hizmetlerinin yaygınlaştırılması da teşvik edilerek, kadınların çalışma hayatına katılımı sağlanmaya çalışılmış. Engellilere sağlanan vergi avantajları da devam ediyor. Engellilerin istihdamını artırmak maksadıyla engelli çalışanlara yapılan ve kazancın tespiti sırasında indirilen ücret ödemeleri ayrıca beyanname üzerinden de indirilebilecek.
 
1 Temmuz’dan itibaren yeni yazarkasalar kullanılacak
 
Bilindiği gibi perakende satış yapanlar fatura yerine yazarkasa fişi verebiliyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mevcut yazarkasaların yetersizliği görülmeye başlandı. Hem bu yetersizliği gidermek hem de kayıt dışı ile daha etkili mücadele etmek için daha fonksiyonel ve özellikli cihazlar geliştirildi. Bu cihazların eski yazarkasalar ile değiştirilmesi de bir takvime bağlandı. Takvim önümüzdeki aydan itibaren işlemeye başlayacak. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılmasına ilişkin kademeli bir geçiş öngörülüyor. Buna göre: Ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmak zorunda. Kapsama dahil olan mükelleflerin, mezkûr tarihten sonra kullandıkları tüm seyyar EFT-POS cihazlarının yeni nesil ödeme kaydedici cihaz özelliği bulunmalı. Yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler de temmuz ayından itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özelliği olanlarını kullanmak zorunda.
 
Ayrıca vergi dairesinden ÖKC levhası alınmalı. Mükelleflerden, belirli bir tür cihaz kullanma mecburiyeti getirilenler alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 90 gün içerisinde, diğerleri ise alış faturasının düzenlendiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde bağlı bulundukları vergi dairesine bir dilekçeyle (alış faturası örneği, cihaz sicil numarası, cihazdan alınan bir fiş örneği de dâhil olmak üzere gerekli belgeleri eklemek suretiyle) müracaat ederek cihazlarını kayıt ettirmek zorunda. Ayrıca mükelleflerin kayıt işlemi ile birlikte, söz konusu süre içerisinde her bir cihaz için ayrı ayrı olmak üzere ödeme kaydedici cihazlara ait levhayı vergi dairelerinden alarak işyerlerinde muhafaza etmeleri gerekir. Belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden mükellefler hakkında özel usulsüzlük cezasının uygulanacağını da hatırlatalım.