Sağlık Bakanlığı'nın yasakladığı çok sayıda ürün, yerel ve bölgesel yayın yapan televizyon kanallarının reklam kaynağı oldu. Yayıncı kuruluşlar, yasaklı ürünlerin 'çok faydalı' diyerek reklamını yapıyor ve vatandaşa pazarlanmasına aracılık ediyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), söz konusu kanalları yakın takibe aldı. Üst Kurul, ikisi ulusal, 9'u yerel ve bölgesel olmak üzere 11 kanala, yasaklı ürünleri tanıttıkları için cezai müeyyide uygulanmasına karar verdi.

Ulusal ve çok izlenen kanallarda yer bulamayan ürün tanıtımları daha çok yerel ve bölgesel kanalların reklam kaynağı olmuş durumda. Çoğu 'bitkisel' denilerek tanıtımı yapılan bu ürünlere yönelik Sağlık Bakanlığı şu uyarıda bulunuyor: "Bitkisel gıda takviyelerinin reklam ve tanıtım faaliyetlerinde modern tıp ve farmakoloji bilimine aykırı olarak kullanılan birçok hastalığı önlediği veya tedavi ettiği iddiaları, hastaları tıbbi tedaviden soğutarak uzaklaştırabilmekte. Bilimsel yönden eksik veya doğru olmayan bilgilerle tüketiciler yanlış yönlendirilebilmekte. Bu ürünler, bilinçsiz tüketimine neden olarak toplum sağlığı açısından risk oluşturabilmekte." Sağlık Bakanlığı'nın yazısını dikkate alan Üst Kurul uzmanları da bu reklamları gördükleri kanallar hakkında rapor hazırladı. Hazırlanan raporları değerlendiren Üst Kurul üyeleri, Karadeniz TV-FM, Sivas TV, Kon TV, Yeni Kocaeli TV, Kanal 44, TV 52, Mesaj TV, Cem TV, AKS TV gibi yerel ve bölgesel kanallar ile ulusal kanal olan TV8'e uyarı cezası verdi. Bir diğer ulusal kanal olan Flash TV'ye ise aynı ihlali daha önce de gerçekleştirmiş olduğu için 11 bin 26 TL para cezası kesti. Ceza alan kanallara, ihlallerin tekrarı halinde daha ağır maddi müeyyidelerin uygulanacağı uyarısında bulunuldu.

'BİTKİSEL ÜRÜN' DENİLEREK PAZARLANIYOR

Televizyon kanallarında 'her derde deva' diyerek tanıtımı yapılan sözde bitkisel ürünler ve iyi geldiği iddia edilen rahatsızlıklardan bazıları şunlar: Form Tablet, Konjalean (zayıflatıcı), Maximus, Forman ve Forwoman Fire (cinsel gücü artırıcı), Diabets, Diyason (şeker hastalığını önleyici), Nicosson (sigarayı bıraktırıcı), İksir15 (romatizma, sinüzit, migren giderici), Epilamor, Semperemaj (tüy giderici), Bioser (ağrı kesici).




Zaman