TUSKON’da yapılan foruma Hindistan Enerji Bakanı Dr. Farooq Abdullah, Ankara Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, İstanbul Başkonsolosu Manish Gupta, TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Yönetim Kurulu Üyeleri M. Fatih Baltacı ve Ata Ceylan, TUSKON Hindistan Temsilcisi Mehmet Ali Şeker, PASİAD Hindistan Komisyonu Üyeleri Bülent Açıkgöz ve Av. Vedat Oruç, her iki ülkeden enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileri katıldı.
 
Hindistan Enerji Bakanı'ndan önemli mesajlar

Forumda konuşan Hindistan Enerji Bakanı Dr. Farooq Abdullah, önemli mesajlar verdi. Hayatta kalmanın tek yolunun birlikte hareket edip, işbirliği yapmaktan geçtiğinin altını çizen Enerji Bakanı Dr. Farooq Abdullah, çocuklarımıza temiz bir gelecek hazırlamak için yenilenebilir enerjiyi düşünmeye başlamak zorunda olduğumuzu belirtti. Abdullah, “Bağımsızlığımızı 65 yıl önce kazanmış olmamıza rağmen, 1 milyar 200 milyon nüfusumuzun yüzde 40’ı enerjiden yoksun durumda.

Arap Dünyası 70’lerde petrol fiyatlarını artırınca dünya uyandı ve fosil yakıtlardan vazgeçmek gerektiğini düşünmeye başladı. Yenilenebilir enerji ülkemizin geleceği olacaktır. Allah güneşi rüzgârı hizmetimize sunmuş ancak biz bunun değerini bilmiyoruz. Yenilenebilir enerjiyle ilgili işbirliğimizin artmasıyla Türkiye ve Hindistan arasında yeni bir dönem başlıyor.” dedi.

''Dünya hızla kirleniyor''

Hindistan olarak askeri bir güç olarak anılmak istemediklerini belirten Enerji Bakanı Dr. Farooq Abdullah,  insanıyla var olan bir güç olmak istediklerini belirtti. Dünyanın hızla kirlendiğine dikkat çeken Bakan Abdullah, “Süper güçler dünyanın en büyük kirleticileridir. Biz de bu anlamda adımlar attık. Dünyayı kirletmeyen enerji kaynaklarına yöneldik. 2010’da güneşi enerji kaynağı olarak kullanmaya başladık. Rüzgâr enerjisine yatırımlar yaptık, teşvikler verdik.” dedi.
 
TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral ise konuşmasında konuk bakanı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Meral, iki ülke arasında enerji alanında işbirliğinin artması için üye işadamlarını teşvik edeceklerini söyledi. Konuşmaların ardından Hint ve Türk işadamları karşılıklı olarak ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Gecenin sonunda TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Hindistan Enerji Bakanı Dr. Farooq Abdullah’a ziyaretinin anısına hediye takdim etti. 


rotahaber.com