Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nin 69'ncu Olağan Genel Kurulu'nda seçilen yeni yönetim kurulu üyeleri ve konsey üyelerine ziyaret eden Babacan, Türk iş dünyasının en büyük çatı örgütü TOBB ile hükümet olarak 10 yıl 10 aydır çok yakın işbirlikleri belirterek, Türkiye ekonomisinin özel sektörün omuzlarında yükseldiğini dile getirdi. Toplanan vergilerin ve primlerin milli gelire oranının yüzde 27 olduğunu kaydeden Babacan, ekonomide devletin ağırlığının, Fransa'ya göre yarı yarıya daha az konumda bulunduğunu anlattı ve "Bu da dinamizm, büyüme ve verimlilik getiriyor." ifadesini kullandı.

İktidarda bulundukları dönemde sosyal, siyasi ve ekonomik dönüşüm yaşandığına işaret eden Ali Babacan, Türkiye'de demokratikleşme, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü konularında çok önemli mesafe katedilidiğini kaydetti. Babacan, konuşmasında AB süreciyle ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. AB reformlarının devam ettiğini kaydederek, "Türkiye'nin hukukun üstünlüğünün egemen olduğu bir ülke olabilmesi için daha atacağımız çok adımlar var maalesef. AB sürecimiz bu konularda bizim için hala çok çok kıymetli." diye konuştu.

"HUKUK DEVLETİ KURALLARI ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE'DE HERŞEY AÇIK"

Konuşmasında, hükümetleri döneminde yapılan icraat sayesinde Türkiye'nin açık bir toplum haline geldiğini de savunan Babacan, şu anda ulusal ve bölgesel düzeyde 400 televizyon kanalı, bin 100 radyo, 7 bin 100 gazete ve derginin faaliyet gösterdiğine dikkati çekti. Vatandaşların sosyal medya kanalıyla adeta habercilik yaptığını ve düşüncelerini cep telefonuyla herkesle paylaştıklarını anlatan Babacan, şöyle konuştu:

"Hukuk devleti kuralları çerçevesinde kullanıldıktan sonra Türkiye'de her şeyin açıkça tartışılması, ifade özgürlüğünün gerçek anlamda Türkiye'de uygulanması, Türkiye'yi hep doğru yönde tutacaktır. İçine kapanan ülkelerde yanlışlar yapılır. Bir ülke ne kadar içine kapanırsa o kadar kendi yanlışları ile beslenen bir girdaba girebilir. Açık ülkelerde ise bu hatalar minimize edilir."

Babacan, konuşmasında Türkiye ekonomisinin açık bir ekonomi haline geldiğini belireterek artık daha adil paylaşılan bir milli gelir olduğunu ve gelir dağılımı göstergelerinin her yıl adım adım düzeldiğini de sözlerine ekledi.


(CİHAN)