Son günlerde ticaret mahkemelerinden sürekli iflas erteleme kararları çıkıyor. Kötü niyetli girişimciler alacak takibinden kurtulmak için kullanmaya başladı. 

YASAL BOŞLUKTAN YARARLANIYORLAR

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Bu müessese şirketlerin yaşamaları için bir fırsat veriyor. Ancak iyi niyetli olanları da var olmayanları da. Önemli olan bu müessesenin kötüye kullanılmaya açık olması. İflas ertelemede kötü niyetli girişimcilerin yasal boşluklardan faydalanmalarını önlemek için yeni düzenlenme gerekir"dedi.

DEV ŞİRKETLER İFLAS ERTELEME İSTEDİ

Geçtiğimiz günlerde, teknolodiden, demir çeliğe, tekstile, gıda ve inşaata kadar bir dizi sektörden firma iflas erteleme istedi.

Bu firmalara, en son teknoloji marketi sektöründe önemli bir oyuncu olan Gold Grubu ile İstanbul Ataşehir'de bulunan Sarphan Finans Park'ı inşa eden Yeni Sarp İnşaat dahil oldu. İflas erteleme kararı aldıran şirketler arasında, Gürtuğ Madencilik, Doğa Gıda, Yemsel Tavukçuluk, Aziz Bebe, Nursan Çelik, Sezon Pirinç, Starpet, Leke Jeans, Aynes Gıda, Deniz Kılavuzluk, Demirayak Şirketler Grubu son dönemde mahkemeye başvurarak iflas erteleme sürecine giren şirketler arasında yer alıyor.

Son günlerde finans sektöründe tedirginlik yaratan iflas ertelemelerin belli kısmının istismar edildiğine dikkat çeken ve iflas erteleme isteyen şirketleri derecelendirmesi ile gündeme gelen JCR Eurasia Rating'in Başkanı Orhan Ökmen "İflas erteleme girişimlerinin belirli bir kısmında da iflas erteleme statüsünden beklenen faydanın dışına çıkılarak finansal sisteme zarar verecek şekilde hukuksal düzenlemelerin firmalar tarafından istismar edilmesi halleri de mevcuttur" demişti. 

ÜÇ KİŞİLİK UZMAN DENETÇİ OLSUN

İflas erteleme sürecini değerlendiren uzmanlar, firmanın hileli yollara sapmasının önüne geçmek için kayyım müessesinin yanında alacaklılar ve firma yetkilisini de içine alan bir uzman komite kurulması önerisinde bulunuyor. 3 kişiden oluşacak bu komitenin, şirketin yönetiminde aktif bir rol üstlenmesi durumunda firmanın daha sağlıklı bir şekilde faaliyetlerine devam edeceği belirtiliyor. 

SPK BELGELİ BİLİRKİŞİ

Mahkemeye başvuru sürecinde firmaların mali tablolarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığının iyi analiz edilmesi gerektiğine işaret eden uzmanlar, mahkemelerin bilirkişi yerine SPK belgeli bağımsız denetim şirketlerinden rapor almasına ilişkin düzenleme getirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Uzmanlar, son dönemlerde mahkemelerden erteleme talep eden şirketlerin bazılarının bilançolarını borca batık hale getirebilmek için muhasebe kayıtları üzerinde gerçeği yansıtmayan hesaplar ürettiklerini belirtiyor.