Rekabet Kurulu'nun kuru incir alımı ile ilgili soruşturması iki yıl kadar önce başlatılmıştı. Kurul, kuru incir ihracatı yapan 10 şirketin, aralarında anlaşarak alım piyasalarını belirlemek suretiyle rekabeti ihlal ettiği iddiasını masaya yatırdı. Soruşturma sürecinde, haklarında soruşturma yürütülen tarafların yazılı savunmaları alındı; geçtiğimiz hatfa da sözlü savunmaları alındı.


Soruşturma heyeti, Aydın ve İzmir'de kuru incir tedarik pazarında, alım fiyatlarının belirlenmesine yönelik anlaşma yaparak Rekabet Kanununu ihlal ettikleri iddiasıyla söz konusu şirketlere idari para cezası verilmesini talep etti.

Şirketler adına savunma yapan avukatlar ise fiyat belirlemek için hiç bir şekilde anlaşma yapmadıklarını, alım fiyatlarının pazarda oluştuğunu, piyasadaki incir fiyatlarının da değişiklik gösterdiğine işaret etmişti.

Kurul 10 şirkete ilişkin yürüttüğü soruşturmanın sonucunu bugün açıkladı. Buna göre, bir firma dışında, dokuz firmaya çeşitli miktarlarda para cezası kesildi. Para cezası verilmeyen tek şirket Tariş İncir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği oldu.

İşte soruşturma sonrası para cezası kesilen firmalar: (TL)

*Cevdet Aksüt ve Oğulları Kollektif Şirketi: 100.900

*Elmas Dış Ticaret A.Ş.: 163.385

*Franko Meyve İhracat Tic. ve San. A.Ş.: 52.774

*Gabay Dış Ticaret ve Gıda San. A.Ş.: 172.555

*KFC Gıda Tekstil San. A.Ş.: 97.388

*Kırıcı Dış Ticaret A.Ş.: 153.787

*Osman Akça Tarım Ürünleri İthalat İhracat San. ve Tic. A.Ş.: 219.730

*Selçuk Gıda Endüstri İhracat İthalat A.Ş.: 10.395

*Şentaş Tarım Ürünleri İhracat San. ve Tic. A.Ş.’ye 116.100

Rekabet Kurulu'nun oyçokluğu ile aldığı karara yönelik şirketlerin, Danıştay nezdinde itirazda bulunma hakları bulunuyor.



Hürriyet