Dolandırıcılar binlerce vatandaş tarafından kullanılan online alışveriş sitelerini mesken tuttu. Verdikleri sahte ilanlarla vatandaşları aldatan dolandırıcılara karşı site yöneticilerinin yeterince mücadele etmediğine dikkat çeken mağdurlar, yetkililere bu yönde düzenlemelerde bulunması çağrısında bulunuyor. Çok sayıdaki mağdurdan biri olan G.M. eylül ayındaki düğünü için kısıtlı zaman kaldığından bir  sitede 550 liraya gelinlik olduğunu görünce, derhal satıcı ile iletişime geçti. Gelinliğin ücretini yatırdıktan sonra dolandırıldığını anlayan G.M., mağduriyetini site yöneticilerine bildiriyor. Numarasını engelleyen satıcıya hiçbir şekilde ulaşamayan G.M. sitedeki yetkililerin işlem yapmamakla kalmayıp, oradaki üyeliği sonlandıracaklarını söylediklerini kaydetti. G.M. “30 gün içinde cayma sürem olmasına rağmen bu konuda cayma hakkımı kullanmama engel oldular.” dedi.

Online alışveriş sitelerinde dolandırıcılığa maruz kalan vatandaşlar, bazı sitelerin bu konu hakkında herhangi bir işlem yapılmadan sahte isim ve fotoğraflarla sahtekârlığa devam ettiğini belirtiyor. Bu sitelerden birinde müzik stüdyosu için 700 liraya mikrofon alan Muhammed Sarı, ilanda söylenen parayı ödemesine rağmen ürünü alamadığını belirtiyor. Şanlıurfa'dan yapılan ilanın sahibiyle irtibata geçen Sarı, defalarca yapılan telefon görüşmesinden sonra güven sağlandığını düşünerek ilanı veren dolandırıcının verdiği hesaba parayı yatırıyor. Ancak aynı gün ürün teslimi için başvuran dolandırıcının telefonunu kapattığını belirtiyor. Acemi dolandırıcı aynı telefon numarası ve fotoğraflarla aynı sitede, bu kez farklı bir kullanıcı ismi ve ilçede ilan açıyor. Sarı, telefonla aradığında dolandırıcının ses tonu ve kullandığı yöntemden ilk ilanı veren kişi olduğunu anlıyor. İlan birkaç gün sonra kaldırılıp, 10 gün sonra bu kez aynı sahte soy isimle yeniden açılıyor. Sarı, bu olaydan sonra hukuki süreç başlattıklarını anlatarak şu ifadelere yer veriyor: “Üçüncü ilandan sonra elimizdeki ekran görüntüleri ve hesap bilgileriyle savcılığa gidip suç duyurusunda bulunduk. Dosyaya muhtemelen bir veya iki ayda geleceğini, sıra geldiğinde arayacaklarını söylediler.” Dolandırıcının ilan için verdiği hesap bilgisinden irtibata geçtikleri bankayla satıcının Şanlıurfa değil, İstanbul'da yaşadığını öğrendiklerini aktaran Sarı, “Hesap numarasının bir yazılım firmasının hesap numarası olduğunu öğrendik. Muhtemelen kişi o firmada çalışıyor. Bunun bir dolandırıcılık şebekesi olabileceğinden şüphelendik.” dedi.

Alışveriş sitelerinde seçici olun

E-ticaret sitesi güvenliği sağlayan bir firmada satış ve pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tolga Yücel tüketicileri, “Yapılacak ödeme karşılığında, alınacak hizmet veya ürünün birebir sitede ilan edilen şekilde olup olmadığı iyice araştırılmalı. Orijinal ürün olup olmadığı sorgulanmalı. Manevi duygularla yapılacak alışverişler başta olmak üzere, online alışverişte bu gibi dönemlerde mağdur olmamak için seçici olmakta yarar var.” şeklinde uyarıda bulundu.

Teknosa, n11, kliksa gibi internetten alışveriş sitelerinin üyesi olduğu Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği'nin (ETİD) Başkanı Hakan Orhun ise, tüketicilerin dolandırılmamak için yapması gerekenlerin başında siteyi incelemek olduğunu belirtti. Kredi kartı bilgilerinin güvenli bir ekranda girilmesi gerektiğine dikkat çeken Orhun, bilgilerin girildiği ekrandaki adres çubuğunun yeşil ve kilit simgesinin olması gerektiğini ifade etti. Orhun, kullanıcıların elektronik ticarette problem yaşadıklarını düşündüklerine bankalarından da gerekli yardımı alabileceğini söyledi.



(Kaynak: Zaman)