Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin tanıtımı için Bakanlık'ta düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmasında, İstanbul'da uluslararası bir finans merkezi yapılması doğrultusunda master plan çalışması yapıldığını ve Bakanlar Kurulu ile Yüksek Planlama Kurulu'ndan bu çerçevede kararlar çıkartıldığını anımsattı.
Ataşehir'de 1,7 milyon metrekarelik alan belirlendiğini, ilk etapta 800 bin metrekarelik bölümünün finans merkezi olarak tasarlandığını kaydeden Bayraktar, “Bu alanda yaklaşık 3,5 milyon metrekare inşaat yapılacak. Bugünkü hesaplamalarımıza göre maliyeti 4,5 milyar lira, inşaat süresini de 3,5 yıl olarak tasarlıyoruz. İlk etapta bankaların ve orada parseli bulunan özel kurum ve kuruluşların ve Emlak Konut'un yapacağı alan, bu ifade ettiğimiz 800 bin metrekare alandaki altyapının hafriyatı ve altyapı inşaatları için ihaleye çıktık. 8 Ağustos tarihinde ihalesi olacak” diye konuştu.

Ataşehir'de yapılan Mimar Sinan Camisi'nin avlu kısmından finans merkezine hem yayalar hem de araçların kullanacağı bir platform oluşturulacağını dile getiren Bayraktar, böylece Batı Ataşehir ile Doğu Ataşehir'deki alanların bütünleşeceğini söyledi.

Finans merkezinin küresel bir nitelik kazanması için master plan çalışmasının tamamlandığını aktaran Bayraktar, birçok ülkedeki finans merkezlerinin incelendiğini, varolanlardan daha modern bir finans merkezi oluşturulmasıyla ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı.
Merkezin yeşil alanlarla desteklendiğini, zemin kotu üzerinde araçların hemen hemen hiç olmayacağını, araçların alt katlara alındığını, otoparkların bodrumlarda konuşlandırıldığını anlatan Bayraktar, üst katların yayalar ve çalışanlar için ayrıldığını, 7 gün 24 saat yaşayacak bir merkez oluşturulduğunu ifade etti.

/_np/1470/17211470.jpgBayraktar, ihalenin tamamlanmasının ardından süratle inşaatlara başlanacağını kaydetti.



50 bin kişiye istihdam

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'nın etkilerini günümüze taşımayı amaçlıyor. Ataşehir'de E5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alanda yer alacak merkez, konumu ve mimarisiyle “Anadolu Yakası'nın simgesi” olarak tasarlandı.

Tanıtım toplantısında maketi de yer alan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, kreş, cami, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimlerinden oluşacak. Eğitim, ticaret ve kültürel faaliyetlerin bölgelere göre ayrıldığı merkezin 50 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülüyor.

25 bin kişilik ziyaretçi kapasitesi ve 11 bin kişilik yaşayan nüfusuyla 7 gün 24 saat yaşamın olacağı bir alan olarak tasarlanan merkezin, deprem analizleri Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapıldı.

Elektrik enerjisini kendi üreten, çevreye duyarlı, düşük karbon emisyonlu akıllı binalardan oluşacak merkezde, birbirini yedekleyen kablolu ve kablosuz internet, iletişim iç ağı, mobil telefon, yol bulma, otopark yönetimi ve elektronik güvenlik sistemleri de yer alacak.

Metro ve çevre yollarıyla rahat ulaşımın planlandığı merkezin, spor, alışveriş, eğlence konseptiyle de vatandaşlar için cazibe merkezi olması hedefleniyor.