Süreçte hem hayatını kaybeden işçilerin yakınları hem de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İş Mahkemesi’nde ayrı ayrı başvuracak. İşçi yakınlarının açacağı tazminat davalarında kişi başı ortalama 300 bin lira tazminat bedeli istenecek. SGK’nın açacağı davada ise ömür boyu yapılacak maaş ödemesi yüzde 100’e yakın kusurlu olduğu için maden firmasına rücu edilecek. Bu da her işçi için ortalama 300 bin lira olarak hesaplanıyor. Toplamda ise tüm işçilere 200 milyon liraya yakın para ödenecek. Diğer yandan SGK her işçi ailesine aylık ortalama bin 500 lira civarında iş kazası ve ölüm aylığı bağlayacak. Tazminat davalarında mahkemenin emsal bir kararla daha yüksek bir rakam verebileceği de ifade ediliyor.

Düzenlemelere göre SGK madende hayatını kaybeden herkese iş kazası aylığı bağlıyor. Ölüm aylığı için ise bazı şartların yerine gelmesi gerekiyor. Eğer hayatını kaybeden işçinin 900 günlük sigorta primi ve 5 yıllık sigortası görünüyorsa iş kazası aylığına ek olarak ölüm aylığı da bağlanıyor. Mevcut durumda iş kazası aylığı daha yüksek olacağı için tamamı, diğerinin ise yüzde 50’si hayatını kaybeden kişinin ailesine verilecek. SGK bu aylıkları bağladıktan sonra kazanın deprem, sel gibi öngörülemez bir olay olmadığı ve işverenin kusuru olduğu için İş Mahkemesi’ne dava açacak. İşveren yüzde 100 kusurlu olması durumunda ise ödenen aylıkların tamamı Soma Madencilik’e rücu edilecek.

Tazminat 300 bin lira

Süreçte hayatını kaybeden işçilerin yakınları da mahkemeye maddi ve manevi tazminat davası açabilecek. Konunun uzmanı müfettişler, bu gibi durumlarda mahkemelerin ortalama 300 bin lira civarında tazminat kararları verdiğini belirtiyor. Fakat olayın emsal olması için mahkeme inisiyatifiyle rakamın daha da yüksek tutulabileceği vurgulanıyor. Rakamın 1 milyon TL’yi geçebileceği kaydediliyor.