(İHA) - Programına Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu'nu ziyaret ederek başlayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, daha sonra Belediye Başkanı Nevzat Palta'yı ziyaret etti. Ziyaretlerin ardından Grand Eras Otel'de düzenlenen ödül törenine geçen Hisarcıklıoğlu, iş adamlarının büyük ilgisiyle karşılaştı. Törende açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Ali Öztürk, Aksaray'ın sanayileşmede önemli hamleler yaptığını belirterek, "Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası olarak yatırımcılarımızı Aksaray'a davet ediyoruz. İç Anadolu'nun parlayan yıldızı Aksaray çok daha iyi noktalara gelecek. Biz yatırımcıya her türlü desteği vermeye hazırız" dedi.

Aksaray'ın her yönüyle ciddi gelişimler gösterdiğini ifade eden Belediye Başkanı Nevzat Palta ise, sanayisiyle, turizmiyle, şehirleşmesiyle, modernleşmesiyle Aksaray'ın çok ciddi mesafeler katettiğini söyledi.

MHP Aksaray Milletvekili Osman Ertuğrul da, iyi şeylerin yapıldığını ama daha fazlasının gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle ithalat ve ihracat arasındaki dengesizlik ülkemiz hayrına olan bir şey değildir. Büyüme deniliyor ama burada yatırımcılarımız var. Büyüme onlara nasıl yansıdı. İşler, istihdam arttı mı? Yoksa büyüme hormonlu bir büyüme mi?" diye konuştu.

AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun ise, Rifat Hisarcıklıoğlu'nun hayatında önemli bir yeri olduğunu belirterek, "Rifat abi benim dünya görüşümün, vizyonumun gelişmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Bu yönde ona teşekkür ediyorum. Ülkemizde önemli gelişmeler yaşanıyor. Daha düne kadar olmaz denen şeyler gerçekleşiyor. İnşallah bundan sonra da aynen devam edecek. Yatırımcımızın her daim yanında destekçisi olacağız" dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, konuşmasına genç ve kadın girişimcilere neden önem verilmesi gerektiğini anlatarak başladı. Hisarcıklıoğlu, "Kendinizi düşünüyorsanız kadın ve genç girişimcilerin önünü açın. Bir ülkenin zenginliği girişimci sayısına bağlıdır. Ne kadar girişimci var, o kadar zenginsiniz demektir. Toplam 1 milyon 300 bin girişimcinin içinde kadının oranı sadece yüzde 7.5 ve sadece 80 bin kadın girişimcimiz var" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından birinin de devamlılık olduğunu ve devamlılığın kurumsallaşma ve adaletle olabileceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'de 100 yıl önce üreten tesis var mıydı, tabii ki vardı. Ama bir tane 100 yıllık müessesemiz var mı, ayakta kalan 100 yıllık müessese yok. Avrupa'ya gidin var; 200 yıllık, 300 yıllık müessese ile karşılaşıyorsunuz ama Türkiye'de yok. Niye yok, kendinden sonra hak ve adalet ölçüsünde malını paylaştırmadığı için, kızı da yok farz ettiği için ondan
sonra iş devam etmiyor. Eğer sen öldükten sonra da işinin devam etmesini istiyorsan çocuklarına eşit ve adil davran ve işi nasıl götüreceklerini kurumsallaştır" dedi.

2023'de dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girebilmek için düzenlemeler yapılması gerektiğini ve çıkacak kanunlardan bazılarının Meclis'e geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Kamu Reformu Kanunu'na vurgu yaptı. Kamunun performansa dayalı bir sisteme geçmesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Kamunun bizle beraber aynı şekilde yarış etmesini istiyorsak muhakkak kamunun işleyiş sistemini değiştirmemiz lazım. Rekabet edebilir, başarıyı ödüllendiren, başarıya göre maaş sisteminin geldiği bir sistemi oturtmamız lazım. Eğer bunu yaparsak işte o zaman ilk 10 büyük ekonomi içine gireriz" diye konuştu.

Ortaklık, birlikte iş yapmanın Türkiye'de artık gelişmesi gerektiğini, dünyanın iş evlilikleriyle bir araya geldiğini ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Rahmet ve bereket birlikte hareket etmekten geçer. Bakın dünya ne yapıyor, dünya bir araya geliyor, biz ayırt ediyoruz. Şimdi yeni baktım İspanya hava yolları ile İngiltere hava yolları evlilik yapmış. Niye bunu yapmışlar, daha büyük bir pazara hitap edebilmek için. Biz ne yapıyoruz küçültüyoruz. İşinizi kurumsallaştırın arkadaşlar. Sizden sonra çocuklarınızın işine nasıl devam edeceği noktasında işin sistemini kurmanız lazım. İşinizin anayasasını siz yazacaksınız, onları bir arada tutacaksınız. Ortaklıktan korkmayacaksınız" şeklinde konuştu.

Anadolu'daki iş dünyasının nabzının İstanbul'da boğaza bakarak tutulamayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "İstanbul'da boğaza bakarak yazı yazdığınız zaman Türkiye'nin gerçeklerinden haberin olmazsa, Türkiye'nin içinde 320 bin kilometre yol katetmezsen, Türkiye'nin gerçeklerini bilmezsen havada kalırsın. Bir zamanlar boğaza bakıp viski yudumlarken Zap suyuna ağıt yakarlardı. Şimdi de boğaza bakıp viski yudumlayıp bizim hakkımızda, Anadolu girişimcisi hakkında adam hüküm veriyor. Her seferinde de sınıfta kalıyorlar" dedi.

Geçmişte görev yapan bir başbakanın Türkiye'ye 15 milyon turist gelecek dediğinde deli muamelesi gördüğünü, Gümrük Birliği'ne kendisinin dahi karşı çıktığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Açılın dediler, Gümrük Birliği ile dışarıya mal al sat dediler. Hep beraber dedik ki bu adam ya Amerika ya da Almanya'nın ajanı dedik. Çünkü üretim yoktu. Burada günah çıkartıyorum, ben de öyle düşünüyordum. Niye, hepiniz hatırlarsınız üretim yoktu, dışarıya ne satacağız. Bir Reno var, bir 124 var, başka bir şey yok.

Dışarıya neyi satacaksın. Onları da ancak içerde satarsın, çünkü dışardan almazlar. Ne yaparsak kendi içimizde yapıyorduk. Dünyaya mal satın dendiği zaman benim annemin bir çamaşır makinesi vardı. Annem banyoda çalıştırır, makine yürüye yürüye antreye gelirdi. Dedim ki şu yürüyen makineyi mi dünyaya satacağız dedim. Ama nereye geldik biliyor musunuz? Avrupa'da satılan her üç beyaz eşyadan bir tanesi Türk malı" diye konuştu.

Daha sonra Aksaray'da en srkiye'de yok. Niye yok, kendinden soçok vergi veren, ihracat yapan ve istihdam sağlayan 5 kuruluşa TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Aksaray protokolü tarafından teşekkür plaketi verildi. İş adamlarıyla birlikte yemek yiyen Hisarcıklıoğlu, daha sonra Aksaray'dan ayrıldı.