Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, çek yasasında değişiklik yapılmasının ilk zamanlarda negatif etkisi olduğunu, ancak bunun bir geçiş dönemi olduğunu ifade etti. Piyasadaki herkesin bu konuda bir tedirginlik yaşadığını savunan Palandöken, ekonominin soğutulma tedbirlerinin piyasaları yavaşlattığını kaydetti.

2012 yılının ilk 6 ayında birikimli karşılıksız çek sayısının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 51,6 artışla 267 bin 684 adetten 405 bin 840 adete yükselmesinin istenmeyen bir durum olduğunu ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:
"Sayının yüksek gözükmesinde yeni yasanın çıkmasından sonra hızla karara bağlanan davaların da etkisi olmaktadır. 2011 yılı Haziran ayında karşılıksız çıkan çek adeti sayısının ibraz edilen çek adetine oranı yüzde 2,32 düzeyindeyken, 2012 yılının aynı ayında yüzde 3,52 olarak açıklandı. 2011 Haziran'ında yüzde 2,41 düzeyinde olan karşılıksız çıkan çek tutarının toplam ibraz edilen çek tutarına oranı ise yüzde 3,77 oldu. Hatta zamanında ödenemeyen yani karşılıksız kaldıktan sonra ödenmiş çek sayısının ise Mayıs ayında yüzde 34,4 artarak 26 bin 779'dan 35 bin 983 adete yükselmiş olması önemlidir. Piyasalar çek kullanmaktan vazgeçemez."

"Düşük faizli kredi esnafı hayata bağlar"

Son zamanlarda Suriye krizi nedeniyle Doğu ve Güneydoğu illerinde ticaretin iyice azalmasının olumsuz etkilerini yaşayan esnaf kesiminin zora düştüğüne işaret eden Palandöken, bankaların da yeni kredi vermemek için çeşitli formalitelerle zorluk çıkararak daralmayı hızlandırdığını savundu.
Krediye ulaşımın kolaylaştırılması gerektiğini vurgulayan Palandöken, ticaretin devamı için verilecek düşük faizli kredinin esnafı hayata bağlayacağını kaydetti.