Düzenlemeye göre, kredi kartı borcunu üç kez yarısından az ödeyenler artık aynı kartla nakit çekemeyecek. Bu durumdaki kişilere ait kredi kartlarının limiti dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar yükseltilmeyecek. Ancak yönetmeliğin bu maddesi 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Halihazırda yüzde 20 olarak uygulanan kredi kartı asgari ödeme tutarı ise yüzde 40'a kadar çıkarılabilecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartı kullanımına ilişkin yeni düzenlemeleri içeren 'Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği' değiştirdi. Yeni yönetmelikle asgari ödeme tutarları ile ilgili eski ve yeni kredi kartları olmak üzere iki farklı düzenlemeye gidildi. Buna göre limiti 15 bin liraya kadar olan kredi kartlarının asgari ödemesi dönem borcunun yüzde 25'inden az olamayacak. Limiti 15 bin liradan 20 bin liraya kadar olan kredi kartları için asgari ödeme miktarı, dönem borcunun en az yüzde 30'u kadar olacak. Limiti 20 bin lira ve üzerinde olan kredi kartları için ise asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 40'ından az olamayacak. Yeni verilen kredi kartlarında ise kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40'ı asgari ödeme tutarı olarak belirlendi. Bütün bankalar bu tutarlardan az olmamak üzere asgari ödeme tutarlarını belirleyecek.

Yönetmeliğe göre yeni verilecek kredi kartları hariç olmak üzere asgari ödeme oranları bugünden itibaren iki yıla kadar, kredi kartı limitine göre en az yüzde 22 ila en çok yüzde 35 oranında kademeli olarak artırılacak. Değişiklikle şubeler vasıtasıyla yapılan kart iptaline ilişkin taleplerde, bu talebin hangi tarihte alındığına dair şube yetkililerince imzalanmış bir belge veya doldurulan iptal talep formunun bir örneğinin müşteriye verilmesi mecburi hale getirildi.

Bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunu 3 defa dönem borcunun yarısından az ödeyen müşterinin nakit çekim hakkı ortadan kalkacak. Bu durumdaki kişilere ait kredi kartlarının limiti dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar yükseltilmeyecek. Yönetmeliğin nakit çekimiyle ilgili maddesi 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Asgari ödeme tutarları ve diğer maddeleri ise dünden itibaren yürürlüğe girdi. ANKARA ZAMAN

Gecikme faizi düşürüldü

Merkez Bankası, gecelik faiz oranlarının ardından kredi kartı faiz oranlarında da indirime gitti. Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2,26'ya, aylık azami gecikme faizi oranı ise yüzde 2,76'ya düşürüldü. Merkez Bankası'nın kararı, dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre bankalar, 1 Ocak 2011 tarihinden geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarını aşamayacak. Bunun altında faiz alabilecek. Merkez Bankası tebliğine göre aylık azami akdi faiz oranı Türk Lirası için yüzde 2,26, dolar için yüzde 2,02 ve Euro için yüzde 1,90 olarak belirlendi. Aylık azami gecikme faizi ise Türk Lirası için yüzde 2,76, dolar için yüzde 2,52 ve Euro için ise yüzde 2,40 olarak tespit edildi. ANKARA CİHAN