Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanımı, defter ve belgelerini istenildiği anda ibraz etmeme gibi nedenlerle KDV iadelerinde ağırlaştırıcı ''özel esaslara'' göre takip edilen mükelleflere, bir defaya mahsus olmak üzere bu kapsamdan çıkma hakkı getirildi.

Maliye Bakanlığının konuyla ilgili 115 seri numaralı ''Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğde, sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge (SMİYB) düzenleme ve kullanma fiili ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkisi bulunan mükelleflerin iade taleplerinin ''özel esaslar''a göre yerine getirildiği hatırlatıldı.

Tebliğe göre, Aralık-2009 ve öncesi vergilendirme dönemlerine ilişkin olarak haklarında sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanma, beyanname vermeme, adresinde bulunamama, defter ve belge ibraz etmeme şeklinde olumsuz tespitler bulunan ve bu nedenle özel esaslara tabi olan mükelleflerden 2006, 2007, 2008 ve 2009 takvim yıllarında faaliyette bulundukları dönemlerin tamamına ilişkin olarak KDV artırımında bulunanlar, artırım tutarlarının tamamını ödedikleri ya da teminat gösterdikleri tarihten itibaren özel esaslar kapsamından çıkarılacak.

Haklarında olumsuz rapor veya tespit bulunmamakla birlikte alım yaptıkları veya daha alt safhalarla ilgili olumsuz rapor veya tespit bulunması nedeniyle özel esaslar uygulanan mükellefler de, alım yaptıkları dönemleri içeren takvim yılı itibariyle KDV artırımında bulunmuş olmaları halinde genel esaslara dönebilecek. Bu kapsamda olanlarda da, genel esaslara dönüş tarihi olarak artırımda bulunulan tutarın tamamının ödendiği veya teminat gösterildiği tarih dikkate alınacak.

2 MAYIS 2011 TARİHİNE KADAR BAŞVURUDA BULUNULMASI GEREKİYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün yaptığı açıklamada, söz konusu tebliğle ilgili olarak şunları kaydetmişti:

''Getirdiğimiz bu düzenleme de, mükelleflere KDV artırımında bulunmaları halinde, Kanunun sağladığı diğer imkânlara ek olarak, özel esaslar kapsamından çıkma olanağı sağlamaktadır. Bu haktan sahte belge düzenleyenlerin yararlanması ile mümkün değildir. Sahte belge düzenleyenler, matrah artırımından da, getirilen bu imkandan da yararlanamıyorlar. KDV iade sürecini önemli ölçüde etkileyen özel esaslar kapsamından çıkmak isteyen mükelleflerimizin, KDV artırımı için 2 Mayıs 2011 tarihine kadar başvuruda bulunması gerekmektedir.''

Bakan Şimşek, KDV iadelerinde özel esaslara göre takip sistemini yeniden düzenleyen tebliğ ile naylon faturacıların affedilmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını da vurgulamıştı. (AA)