Hacer BOYACIOĞLU
Meclise sevk edilen torba kanun tasarısına eklenen maddeye göre, Taşeron çalışanın farklı kamu kurum ve kuruluşlarındaki hizmetleri kıdem tazminatı hesabında bir bütün olarak değerlendirilecek. Taşeron işçinin kıdem tazminatı ödemesini, alt işveren değil kamu üstlenecek. Uygulamanın detayları ise yönetmeliklerle belirlenecek.

TORBA TASARIYA GİRDİ

Torba tasarıya, kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatlarına ilişkin önemli bir düzenleme eklendi. Yeni düzenlemeye göre, alt işvereni değişse dahi aralıksız olarak aynı kamu kurumlarına ait işyerlerinde çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatı bir bütün olarak, işveren değişikliği yokmuşcasına hesaplanacak. Aynı alt işveren tarafından farklı kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların kıdem tazminatı da, bir bütün olarak hesaplanacak. Bir başka deyişle farklı kamu kurumlarında çalışması tazminatını olumsuz yönde etkilemeyecek.

FON SİSTEMİ DE GÜNDEMDE

Kıdem tazminatında taşeron işçiler için getirilen değişikliklerin ardından, seçim öncesi rafa kaldırılan tüm çalışanlara yönelik bir kıdem tazminatı fonu kurulması çalışmalarının da yeniden hız kazanması bekleniyor. Bu sistemde de farklı işyerlerindeki hizmet süreleri bir bütün olarak tazminat süresine dahil olacak. İşveren her ay belli miktarda bir kaynağı, çalışanı için açılmış kıdem hesabına aktaracak, ancak çalışanın fonda biriken parasını alması belli şartlara bağlı olacak. Hükümet bu fonun kurulması yönündeki kararlılığını, önceki gün yayınlanan ulusal istihdam stratejisine de yansıttı. Stratejiye göre, bireysel hesaba dayalı bir kıdem tazminatı fonu kurulacak. Söz konusu fon, bütçe kısıtları dikkate alınarak oluşturulacak. Fonun zamanlamasına ise sendikalar ve işverenlerle karar verilecek.