İstanbul'un otopark sorununun çözümü için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin geliştirdiği dev otopark projesinde tüm çalışmaların bittiği ve projenin hayata geçirilme aşamasında olduğu açıklandı. 

Milliyet'in mart ayında duyurduğu projeye göre her mahallede bir arsa temin edilecek ve buralara katlı otoparklar yapılacak. Her araç için de "otopark tapusu" oluşturulacak ve mahalleliye bu tapu maliyetine verilecek.


Milliyet'e konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Projede çalışmalar tamamlandı diyebilirim. Büyük oranda yerler tespit edildi. Dünyaya örnek olacak bir proje, kısa süre sonra bazı semtlerde inşaatlara başlanacak" dedi.

İsteyen kiralayacak Topbaş, önceliği metronun gittiği mahallere ve kendi otoparkı olmayan sitelerin olduğu yerlere verdiklerini söyledi. Mülkiyet ile ilgili sıkıntılar olduğunu ifade eden Topbaş, bunların da büyük oranda aşıldığını kaydetti.

Edinilen bilgiye göre ilk olarak Kadıköy, Fatih, Üsküdar, Ümraniye, Beşiktaş, Beyoğlu gibi otopark sıkıntısının çok yaşandığı yerlerde 300'ü aşkın nokta belirlendi. Buralarda belirlenen yerlere katlı otopark belediye tarafından yapılacak ve mahalleliye satışa başlanacak. Öncelikle hazine arazisi olan mahallelerde otoparklar yapılmaya başlanacak. Projenin daha önce yapılan taslak hesaplamalarına göre otoparktaki her araç yeri 15 bin liraya satılacak. 100 araçlık bir otopark 1.5 milyon liraya satılmış olacak. Bu bedel de inşaat masraflarını karşılamış olacak. Her haneye bir "otopark tapusu" verilecek. Bu tapuyla evi olanlar, bir de otopark tapusuna sahip olacak. Aracı olmayanlar aldığı tapuyu işletebilecek.

Otopark sorunu bulunan yerlerde arsa yoksa, bazı binaların kamulaştırılması söz konusu olacak. Belediye, rant odaklı hareket edilmesini engellemek için belirlediği noktaları da gizli tutuyor.