İşte Av. Ahmet Aydın'ın Hukukihaber.net'e yaptığı o açıklama; 

BELEDİYELER VATANDAŞA ZATEN BORÇLUYKEN HER ARAÇ İÇİN OTOPARK BEDELİ OLARAK 15 BİN TL İSTENEMEZ!
Bilindiği gibi Belediyeler 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 37. ve 44. maddelere dayanarak vatandaşlara Yapı Ruhsatı’nı vermeden önce belli bir otopark harcı almakta ve bu harcı da yapılacak binanın büyüklüğüne, konumuna, değerine göre belirlemektedir. Yani vatandaş bir yere bina yapacaksa, Belediye’ye öncelikle otopark bedelini yatıracaktır. Yani vatandaş binasını yapmadan önce otoparkının bedelini peşinen ödemek zorunda bırakılmaktadır.

>> Kişisel otopark tapusu geliyor; 15 bin TL

Bu bedel, Belediyelerin Kamu Bankalarında açtırdıkları özel otopark hesabında faizle muhafaza edilmesi gerekiyor ve bu otopark parasının da başka amaçlar için kullanılması emredici bir dille yasaklanmıştır. Bu hesapta toplanan paralar, yalnızca otopark inşaatı masrafları için kullanılır ve İçişleri Bakanlığınca denetlenir denilmektedir. 01.07.1993 tarih ve 21624 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Otopark Yönetmeliği’nin 9. Maddesine göre ‘Bina içinde veya parselinde otopark yapılması mümkün olmayan yapıların durumu belediyece imar durumu ile ilgili ilk müracaat tarihinden başlayarak 30 gün içinde ilgilisine gerekçeleri ile birlikte bildirilir. Belediyeler bina otoparkı yerine otopark sorununun nasıl çözümleneceğini, binanın hangi bölge veya genel otoparkından yararlanacağını da bildirmekle ve bu otoparkları tesis etmekle yükümlüdür. Bu durumda bölge veya genel otoparktan yararlananlardan ayrıca kullanım ücreti alınmaz' denilmektedir.

Yani otoparkı olmayan, otoparkının olması mümkün olmayan parsel sahiplerine Belediyelerin bir açıklama borcu olduğu, belediyelerin bu otoparksızlığa çözüm bulacağı, bulması gerektiği, bulunan çözüme karşılıkta herhangi bir ücret isteyemeyeceği hükmü emredici bir dille mevzuatta yer bulmuşken İstanbul’un otopark sorununa ‘çözüm bulduğunu iddia eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu çözümü’ yani vatandaştan araç başına 15.000 TL bedel istenmesi mükerrer tahsilattan başka bir şey değildir.

(Av. Ahmet AYDIN / Hukukihaber.net)