Son fa­iz ar­tı­şıy­la bir­lik­te kre­di­li ko­nut sa­tış­la­rın­da dü­şüş bek­le­yen sek­tör tem­sil­ci­le­ri fark­lı mo­del­ler ge­liş­tir­mek için kol­la­rı sı­va­dı. Sek­tö­rün ön­de ge­len isim­le­ri kam­pan­ya­la­ra ağır­lık ve­re­cek­le­ri­ni be­lir­te­rek ko­nut sa­tış­la­rı­nı bel­li bir se­vi­ye­de tut­mak için ça­ba sarf ede­cek­le­ri­ni di­le ge­tir­di. Bu dö­nem­de ya­ban­cı­ya sa­tış­la­rın art­ma­sı için yurt­dı­şı tur­la­rı­na da­ha faz­la ağır­lık ve­re­cek­le­ri­ni de ak­ta­ran mü­te­ah­hit­ler, pe­şi­na­tı öte­le­me ve ba­lon öde­me yön­te­miy­le ko­nut sa­tış­la­rı­nı ca­zip ha­le ge­ti­re­cek­le­ri­ni ak­tar­dı. 

Önünü göremeyen için cazip

 Bu dö­nem­de en çok baş­vu­ru­la­cak yön­tem ola­rak ad­lan­dı­rı­lan ba­lon öde­me­ de as­lın­da bir tür kre­di çe­şi­di. Ba­lon öde­me­li kre­di­de kul­la­nı­lan kre­di­nin va­de bo­yun­ca sa­de­ce fai­zi öde­ni­yor ve va­de so­nun­da top­lu bir öde­me ile borç ka­pa­tı­lı­yor. Bu sis­te­mi en çok ban­ka­lar kul­la­nı­yor. İn­şa­at fir­ma­la­rı ken­di iç­le­rin­de fi­nans­man mo­de­liy­le bu tür bir öde­me tab­lo­su­na ken­di­le­ri­nin de baş­vu­ra­ca­ğı­nı ak­ta­rı­yor. Ba­lon öde­me­de tak­sit­len­dir­me se­çe­nek­le­ri de­ğiş­ken­lik gös­te­ri­yor. İn­şa­at fir­ma­la­rı bu yol­la yı­lın bel­li ay­la­rın­da ge­li­rin­de ar­tış olan, emek­li ik­ra­mi­ye­si­ni ko­nut kre­di­si kul­la­na­rak ev alı­mı için de­ğer­len­dir­mek is­te­yen, ev alı­mı­na ka­rar ver­miş an­cak na­ki­ti­ni pe­şi­nat ola­rak kul­lan­mak is­te­me­yen tü­ke­ti­ci­le­ri he­def­li­yor.

Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan

Bankalar aradan çıkar


 Ba­ba­can Ya­pı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı İb­ra­him Ba­ba­can bu dö­nem­de şir­ket­le­ri­nin ban­ka­la­rı ara­dan çı­kar­tıp ken­di fi­nans­ma­nı­nı kul­lan­dır­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne dik­kat çek­ti. Ba­ba­can, “Fa­iz­ler ya­ban­cı ya­tı­rım­cı­yı cez­be­der, ya­ban­cı pa­ra gi­ri­şi ar­tar. Bu da bir sü­re son­ra eko­no­mi­nin bol­laş­ma­sı­na, or­ta va­de­de fa­iz­le­rin ye­ni­den ge­ri­le­me­si­ne yar­dım­cı ola­bi­lir. Do­la­yı­sıy­la ka­rar­la­rın kı­sa va­de­li et­ki­le­rin­den zi­ya­de or­ta va­de­de den­ge­le­rin otu­rup otur­ma­dı­ğı­na ba­ka­ca­ğız. Bu da ga­li­ba her şey­den ön­ce si­ya­si is­tik­ra­ra bağ­lı ola­ca­k” de­di.

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya

Tüketici seçici olacak


 DKY İn­şa­at Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ali Du­man­ka­ya bu dö­nem­de tü­ke­ti­ci­nin se­çi­ci ola­ca­ğı­nı bu ne­den­le al­ter­na­tif öde­me plan­la­rı­na ih­ti­yaç ol­du­ğu­nu be­lir­ti­yor. Du­man­ka­ya, “A­lım ya­pa­cak va­tan­daş da da­ha se­çi­ci ola­cak­tır ve doğ­ru pro­je­le­ri ter­cih ede­cek­tir. Ko­nut sa­tış­la­rı 2013’te 1.1 mil­yon se­vi­ye­si­ne çık­mış­tı, bu ya­vaş­la­may­la 2014’te 900 bin-1 mil­yon se­vi­ye­si­ne ge­le­bi­lir. Se­çim­le­rin ar­dın­dan ko­nut sa­tış­la­rı­nın can­la­na­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ru­m” di­ye ko­nuş­tu.

Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten

Maliyete katlanacağız


 Ke­ten İn­şa­at Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Se­la­hat­tin Ke­ten ilk etap­ta fa­iz ar­tı­şı­nın he­pi­miz için olum­suz et­ki­le­ri ola­ca­ğı­nı, borç­lan­ma ma­li­yet­le­ri­nin en az 1,1,5 pu­an ar­ta­ca­ğı­nı söy­le­di. Bu du­ru­mun ya­tı­rım­la­rı da­ral­ta­ca­ğı­na dik­kat çe­ken Ke­ten şöy­le ko­nuş­tu: “Bu da ya­tı­rım­la­rı da­ral­tır, ko­nut sa­tış­la­rı­nı azal­tır. Biz her ha­li­kar­da ül­ke için iyi ola­nı des­tek­le­me­ye de­vam ede­ce­ğiz. Eğer bu ka­rar or­ta va­de­de den­ge­le­ri ye­ri­ne ge­ti­re­cek­se ül­ke ola­rak kı­sa va­de­de bu ma­li­ye­te kat­la­na­ca­ğız. Ama si­ya­si is­tik­rar sağ­lan­ma­dı­ğı sü­re­ce bu ope­ras­yo­nun ma­li­yet ar­tı­şın­dan baş­ka işe ya­ra­ma­ya­bi­le­ce­ği kay­gı­sı­nı da ta­şı­dı­ğı­mı­zı be­lirt­mek is­te­riz.”

İnrema Genel Koordinatörü Gökhan İlgar

Yurtdışı fuarlara ağırlık verilecek


 Türk in­şa­at fir­ma­la­rı­nın yurt­dı­şı ta­nı­tım fu­ar­la­rı­na ağır­lık ve­re­ce­ği­ni be­lir­ten İn­re­ma Ge­nel Ko­or­di­na­tö­rü Gök­han İl­gar bu fu­ar­lar­da ya­ban­cı alış­la­rı­nın ar­ta­ca­ğı­nı söy­le­di. Geç­ti­ği­miz ara­lık ayın­da Ku­veyt Gay­ri­men­kul Fu­arı­’n­da ilk kez Tür­ki­ye ho­lü­nü dü­zen­le­yen in­re­ma, 8-10 Ni­sa­n’­da­ki 10. Du­ba­i In­ter­na­ti­onal Pro­perty Show(IPS)’un Tür­ki­ye­’den ka­tı­lım or­ga­ni­zas­yo­nu­nu da üst­len­di. Or­ta­do­ğu, Av­ru­pa, As­ya-Pa­si­fik böl­ge­sin­den in­şa­at şir­ket­le­ri­ni, bi­rey­sel ya­tı­rım­cı­la­rı ve sek­tö­re yön ve­ren ku­ru­luş­la­rı bir ara­ya ge­ti­ren Du­ba­i IP­S’­in bu yıl 20 bin zi­ya­ret­çi çek­me­si bek­le­ni­yor. Fua­ra ulus­la­ra­ra­sı alan­da en yük­sek ka­tı­lı­mı Tür­ki­ye­’nin ger­çek­leş­tir­me­si bek­le­ni­yor. Fu­ar­da Tür­ki­ye için bin ile 2 bin met­re­ka­re ara­sın­da alan ay­rı­la­cak.


EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ