Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartı ödemelerinde zorluk çeken vatandaşın esnafa yöneldiğini belirtti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada yanıltıcı indirim ve taksitli kampanyalarla bilinçsizce alış verişe yönlendirilen insanların ihtiyaçları olmayan malları satın aldıklarını öne sürdü. Bilinçli kullanımda kolaylık sağlayacağı bilinen kredi kartlarının gelir ile orantılı olarak verilmediğinin altını çizen Palandöken, "Bankalar yüksek limitli kredi kartı vermemeli. Düşük gelirli kişiye 10 bin lira kredi limitli harcama kartı verilince insanların borç bataklığına düşmesi artıyor. Şu an 2 milyon ailenin ocağına ateş düşmüş durumda" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki kredi kartı sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 arttığını anımsatan Palandöken, şunları kaydetti:

"Kredi kartı borçlarını ödeyemez duruma gelen ve adeta patlayan vatandaş mahalle esnafına koşuyor. Bugün kuaförden lokantacıya, taksiciden mobilyacıya, bakkaldan manifaturacıya kadar küçük esnafın veresiye defterlerinin yaprakları yeniden dolmaya başladı. Şuan esnafın piyasadan en az 10 milyar alacağı birikmiş durumda. Taksitlerle her şeyi alabileceği hissine kapılanlar, taksitler birikip bütçeyi aşınca pişman oluyorlar ama son pişmanlık fayda etmiyor."