Negatif sicilin yanı sıra bundan böyle pozitif sicilin de Bankalar Birliği tarafından takip edileceğini dile getiren Babacan, bu uygulamanın piyasada çek alıp vermede dengelerin oluşturulmasını sağlayacağını belirtti. Babacan, Bankalar Birliği'nin vatandaşların ödeme alışkanlıklarını da takip edeceğini bildirdi. Babacan, "Böylece herkes kendi kredi tarihini ne kadar temiz tutarsa ona göre ilerde borçlanma ve çek yazma imkanı tanınacak." dedi. 
    
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) düzenlediği Genişletilmiş Başkanlar Toplantısına Katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, çek ve vatandaşlara verilecek kredilerle yapılan bir düzenlemeyi açıkladı. Çeklerle ilgili yeni bir düzenlemeyle gidildiğini belirten Bakan Babacan, hapis kavramının artık kaldırıldığını bunun yerine 10 yıllık çek kullanamama zorunluluğunun getirildiğini anlattı. Bakan Babacan, bundan sonra ticarette çeklerle ilgili yaşanması muhtemel usulsüzlükleri önlemek için de yeni bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi. 
    
Başbakan Yardımcısı Babacan, yeni kurulacak sitemle ilgili Bankalar Birliği'nin pozitif sicil uygulamaya geçeceğini bildirdi. Babacan, şu bilgileri verdi: "Şu anki sicil uygulamamızda sadece negatif sicil uygulaması var. Bir iş adamının tüm iş hayatı boyunca tek bir çeki döndüyse merkez bankasının kayıtlarında sadece bunu ödemediği görünüyor. Belki adam bin tane çek ödedi. Bu durum o kişinin iş hayatını olumsuz etkiyor. Biz bir yasa ile bu risk takibini Merkez Bankası'ndan aldık, Bankalar Birliği'ne verdik. Artık pozitif ve negatif siciller birlikte tutulacak. Bilgi işlem devreye girdikten sonra çek verecek kişi, karşı tarafa diyecek ki 'Beni karşı tarafa sor. Ama kişisel bilgilerimiz paylaşmaman kaydıyla'. Bankalar Birliği'nden sorulduğu zaman bu müşteri 15 yıldır, çek yazmış çek ödemiş. Bu çeklerin ödenen şu ödenmeyeni şu kadar. Bu kredi sicili piyasada çek alıp vermede piyasa mekanizmasında dengelerin oluşturulmasını getirecek en önemli uygulama olacak. Gelişmiş ekonomiler böyle işliyor."

VATANDAŞLARIN ÖDEMELERİ DE BİR MERKEZDE TOPLANACAK
    
Bakan Babacan, Bankalar Birliğinin sadece çeklerle ilgili değil, daha geniş anlaşmalar yapacağı alanların olacağını da söyledi. Birliğin; Turkcell'e, gaz dağıtımı yapan firmalarla, elektrik dağıtımı ile ilgili şirketlerle anlaşmalar yapabileceğini belirten Babacan, böylece, tüm vatandaşların ödeme alışkanlıkları ile ilgili pek çok verinin bir merkezde toplanacağını kaydetti. Bakan Babacan şöyle devam etti: "Cep telefonu faturasının doğru ödenip ödenmediği buradan öğrenilecek. Böylece herkes kendi kredi tarihini ne kadar temiz tutarsa ona göre ilerde borçlanma ve çek yazma imkanını tanıyacak. Bu, Türkiye'deki  özel sektörü açısından bir devrim niteliğinde önemli bir adım olacak. Dolayısıyla iş hayatımızla ilgili bir yeni uygulama olacağını düşünüyorum. Burada niyeti iyi olan ödüllendirilmiş olacak. Kötü olanlar ise sistemden tespit edilecek." 



Cihan