Babasından veya eski eşinden kalan dul-yetim aylığını alabilmek için kimi eşlerin kağıt üzerinde boşandığını biliyorsunuz.
 
Bu gibi durumlarda SGK, birlikte yaşamayı tespit ettiği takdirde aylığı kesiyor, boşanma tarihi itibariyle ödediği aylıkları da geriye dönük olarak tahsil ediyor. Ayrıca nitelikli dolandırıcılık gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuyor.
 
Sürekli davalara konu olan kağıt üstünde boşanma konusu yıllardır kamuoyu gündeminde ve daha da kalacak gibi görünüyor. Son zamanlarda Yargıtay'ın verdiği bir kararla konu yeniden alevlendi. Gelen sorulardan anladığımız kadarıyla, aylık almak için boşanmaya hazırlanan bir kesim var. Ancak okurlarımıza tavsiyemiz, boşanmak için acele etmeyin.
 
Yargıtay boşanın demiyor
 
Bir kere Yargıtay'ın aylık almak için boşanmayı cesaretlendirecek veya boşanmaların önünü açacak bir kararı yok, olamaz da. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi;
 
· "Boşanma sonrası aynı evde birliktelik devam ediyorsa yasa gereği dul-yetim aylığı kesilir. Yani sırf aylık alabilmek için kağıt üstünde boşanma durumu varsa, dul-yetim aylığı alamazlar.
 
· Fakat aylığın kesilebilmesi için eşlerin kağıt üstünde boşandığı, yani resmen boşandıkları halde aynı evde fiilen birlikteliklerinin devam ettiğinin sabit olması gerekiyor. Bunun için tanık beyanları, ikamet kayıtları ve benzeri delillerin bir arada değerlendirilmesi lazım." diyor. Görüldüğü gibi Yargıtay, "babanızdan veya eski eşinizden aylık alabilmek için mevcut eşinizden ayrılıp bir arada yaşayabilirsiniz" demiyor. Zaten 5510 Sayılı Kanun'un 56. maddesi yürürlükte kaldığı sürece, aksine bir karar da söz konusu olamaz. Kısacası, dul-yetim aylığı için sadece kağıt üstünde boşanıp yine eşinizle birlikte yaşamak gibi bir hesabınız varsa, bence bir daha düşünün. Aylık alayım derken nikâhınızdan da olmayın.
 
Bugün için 750 lira aylık alırsınız
 
Soru: Sadettin Bey, ben 13.11.1966 doğumluyum ve 01.03.1993 tarihi itibariyle işe girişim var. Bugün itibariyle 6800 prim günüm var ve emekliliğim için yaşı bekliyorum. Yaşımı beklerken emekli maaşımı yükseltme durumu nasıl olur? Şu an primlerim asgari ücret üzerinden yatıyor. Aynur T.
 
Cevap: Aynur Hanım, asgari ücret üzerinden primleriniz ödenmeye devam ettiği sürece emekli aylığınızda kayıp yaşarsınız. Bugün emekli olsanız yaklaşık 750 lira aylık alırsınız. Takip eden yıllarda bu tutar daha da düşer. Eğer brüt ücretiniz 2700 liranın üzerine çıkarsa kaybınız olmadığı gibi maaşınızda bir miktar artış da olabilir.
 
18 yılla emekli olursunuz
 
Soru: Sadettin Bey, ben 10.03.1981 doğumlu olup 01.07.1999 tarihinde SSK'ya giriş kaydım var. 2003 yılında yüzde 40 sürekli özürlü raporu ve vergi indirim belgesi aldım. Buna göre ne zaman emekli olurum? Ayrıca emekli olduktan sonra tekrar çalışabilir miyim? Emin K.
 
Cevap: Değerli okurum, mevcut raporunuzla 18 yıllık sigortalılık süresini ve 4080 günü doldurarak emekli olabilirsiniz. Emekli olduktan sonra emekli maaşınızı alarak sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışabilirsiniz.







 
SADETTİN ORHAN / BUGÜN GAZETESİ