İlgili KHK, kamu kurumlarındaki teşkilat yapısı ve kamu görevlilerinin yetkilerini düzenliyor
 
Maliye Bakanlığı'nda hesap uzmanları, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri ile vergi denetmenlerinin vergi müfettişi adı altında tek bir çatıda birleştirilmesini düzenleyen Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Anayasa Mahkemesi'nce de yerinde bulundu. CHP'li Akif Hamzaçebi, Emine Ülker Tarhan ve 114 milletvekilinin 666, 646 ve 659 sayılı KHK'lar ile yapılan düzenlemelerin iptal istemiyle yaptığı başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi iptalin reddine karar verdi.
 
Hükümet 6 Nisan 2011 tarihinde kamu hizmetlerinin düzenli, etkin ve verimli şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla kamu kurumlarının teşkilat, görev ve yetkileri ile kamu görevlilerine ilişkin konularda KHK ile yetki kanunu düzenlemişti.
 
YENİ DÜZENLEMELER
 
Buna göre Türkiye'de artık Merkezi Denetim Birimi olarak Bakan emrinde Hesap Uzmanı, Maliye Müfettişi olmayacak. Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanı'na bağlı Gelirler Kontrolörü de olmayacak. Böylece yaklaşık 700 kişi, yeni oluşturulan Vergi Denetim Kurulu (VDK) çatısı altında sayıları 4 bin civarında olan Vergi Denetmenleri ile birlikte 'Vergi Müfettişi' unvanı altında denetim biriminde görev alacaklar. Yakın zamanda da 6 bin civarında vergi müfettiş yardımcısı alınması için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek düzenleme yapılması talimatı vermişti.
 
Mükellefin yanında işe girilecek
 
Mevcut 2531 sayılı düzenleme ile mükellefi inceleyen inceleme elemanlarının 3 yıl içerisinde aynı mükellefin yanında işe başlamasını önleyen düzenlemeye uyulmadığı için yeni bir düzenleme ihtiyacı doğmuştu. Yüksek Mahkeme mükellefi inceleyen müfettişin görevden ayrılmasından sonra 3 yıl içinde aynı mükellefle belirli ilişkiye geçmesini önleyen maddeyi iptal etti. Böylece müfettiş ayrıldıktan sonra incelemesini yaptığı mükellefin yanında çalışabilmesine 2531 sayılı yasa engel olsa da bir formülünü bulup yine çalışılmasının yolu açılmış oldu.